14.3 C
Amposta

L’Aldea impulsa la segona fase de reforma del barranc dels Pixadors per evitar inundacions i restriccions urbanístiques

L'Ajuntament preveu completar l'actuació amb una bassa de laminació a la zona del polígon Catalunya Sud

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de l’Aldea ha donat inici a la segona fase de les obres d’adequació del barranc dels Pixadors, situat al cor del nucli urbà. Aquesta actuació té com a objectiu prevenir episodis d’inundacions causats per fortes pluges i, al mateix temps, canviar la catalogació de la zona pròxima com a àrea inundable, la qual cosa limita la construcció i l’execució d’obres en aquest espai. Després de la realització de la primera fase, que va consistir en la construcció d’una escullera aigües avall del pont de l’antiga N-340, avui avinguda de Catalunya, el consistori avança amb aquesta segona etapa, que permetrà ampliar considerablement el pas del barranc sota la via. L’empresa Regimovi s’ha adjudicat l’obra, que té un pressupost de 595.000 euros i s’estima que estarà finalitzada a principis del mes d’agost.

El pont actual, situat sota l’antiga N-340, consta de diverses obertures de 1,20 per 1,60 metres, un espai clarament insuficient per a l’evacuació de l’aigua durant episodis de pluges intenses, ja que es pot obstruir amb facilitat. Aquesta situació ha causat problemes recurrents d’inundacions, que han afectat tant edificis privats com l’Ajuntament.

L’alcalde en funcions de l’Aldea, Xavier Royo, ha explicat que fa tres anys, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va catalogar tota la zona urbana propera al barranc, fins a uns 250 metres de distància a riba i riba, com a àrea inundable. Això implicava que l’Ajuntament no podia concedir permisos per a la construcció de nous habitatges al nucli urbà.

La segona fase de les obres té com a principal objectiu abordar aquests dos problemes. El projecte de reforma del pont, que es mantindrà parcialment obert al trànsit durant les obres, inclourà la construcció d’un pas inferior amb una altura de dos metres, amb tota l’amplada del barranc en aquest punt. Segons Royo, aquesta altura serà més que suficient per evitar les acumulacions d’aigua habituals.

A més de la reforma del pont, s’estendrà l’escullera de pedra construïda a la primera fase agafant la direcció contrària, cobrint un total d’uns 400 metres del barranc a la seva passada pel nucli urbà. En total, les dues fases representen una inversió de 900.000 euros, dels quals 500.000 euros provenen d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Les obres van començar al mes d’abril i s’estima que finalitzaran a principis del mes d’agost, tot i que algunes actuacions d’urbanització es deixaran per a fases posteriors.

Les actuacions de millora del barranc dels Pixadors no s’acaben aquí, ja que està prevista una tercera fase que consistirà en la construcció d’una bassa de laminació d’aigües a la zona del polígon Catalunya Sud. Aquesta infraestructura ajudarà a mitigar l’impacte de les riuades abans que arribin al nucli urbà. L’Ajuntament està en negociacions per aconseguir la cessió dels terrenys, que pertanyen a l’Incasòl i formen part de la futura ampliació del polígon, en el marc del nou Pla Director Urbanístic que està elaborant el Departament de Territori. Segons l’alcalde Xavier Royo, el cost d’aquesta obra serà considerablement inferior al de les dues fases actuals.

Estem molt satisfets de dur a terme aquesta obra, que garantirà que la zona central de l’Aldea deixi de ser una àrea inundable, tal com ha estat fins ara“, afirma l’alcalde Royo. Això permetrà a l’Ajuntament concedir permisos per a la construcció d’edificis que anteriorment estaven limitats per les restriccions de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua. Es preveu que aquesta obra millorarà significativament la situació, evitant inundacions greus i interrupcions constants de la xarxa viària durant èpoques de fortes pluges a la població.

La inversió total per a les dues fases d’adequació del barranc dels Pixadors ascendeix a 598.950 euros, dels quals 500.000 euros han estat subvencionats per l’ACA. L’empresa Regimovi ha estat l’encarregada d’executar aquestes obres, que s’estan desenvolupant segons el calendari previst. Amb aquestes actuacions, l’Ajuntament de l’Aldea posa en marxa un projecte fonamental per a la seguretat i el benestar dels seus ciutadans, protegint-los de les possibles riscos d’inundacions i millorant la infraestructura del municipi.

Segona fase de les obres del barranc dels Pixadors de l’Aldea. © Imagina Ràdio

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -