14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Tivissa explica als veïns l’allau de sol·licituds de parcs eòlics i fotovoltaics que ha rebut el municipi

L'equip de govern explica els passos que s'han realitzat per poder protegir el municipi de l'allau de sol·licituds de parcs eòlics i fotovoltaics que s'han rebut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, ha fet una exposició als veïns i veïnes de Tivissa de les gestions que s’han dut a terme des del Consistori arran de la publicació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables i del Decret Llei 24/2021, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades.

Quan s’ha finalitzat l’exposició, els assistents han pogut preguntar a l’equip de govern aquells dubtes que les explicacions han suscitat. S’ha començat fent un repàs dels antecedents per combatre el canvi climàtic i les obligacions de les administracions a treballar per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, entre d’altres. Això es tradueix, des del 2008 en un seguit de pactes, objectius, compromisos, normes, regulacions i també lleis i decrets que han arribat a implicacions en l’àmbit local, sobretot amb la publicació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.

Després d’haver-se publicat el Decret Llei 16/2019, a l’ajuntament de Tivissa van començar a arribar un seguit de projectes i sol·licituds de creació de parcs eòlics (majoritàriament), fotovoltaics i també projectes de línies d’evacuació d’energia produïda en altres municipis que travessen el terme municipal. Se situen, sobretot, en la zona sud del terme i en total són 19 parcs eòlics, 2 parcs solars fotovoltaics i 20 projectes de línies d’evacuació. Alguns dels quals es tramiten via Generalitat de Catalunya i altres via Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, segons les especificacions tècniques de cada projecte.

L’alcaldessa ha exposat tots els passos que ha seguit l’ajuntament, les tramitacions realitzades i procediments que s’han iniciat, fruit d’aquestes sol·licituds de construcció de parcs d’energies renovables.

La primera tasca de l’ajuntament ha estat redactar, per part dels serveis tècnics municipals, els informes de consulta prèvia sol·licitats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la
Generalitat de Catalunya, sobre la viabilitat dels emplaçaments dels projectes i amplitud i nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental de cada una de les propostes i els informes sol·licitats pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Direcció General de Política Energètica i Mines, per avaluar l’impacte ambiental dels projectes. L’augment de feina a l’àrea d’urbanisme ha estat tan elevada que ha estat necessari contractar més tècnics per poder fer front a la demanda creada.

Conscients de la necessitat de donar resposta i gestionar aquest volum de projectes, l’Ajuntament de Tivissa va aprovar una moció en suport de les Energies Renovables i en rebuig a la massificació de projectes al terme municipal, durant el Ple del dia 18/06/2020. Aquesta moció es va fer arribar al govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Govern de l’Estat Espanyol, a la Diputació de Tarragona i al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. També es va remetre a les diferents empreses que van presentar projectes i a les enginyeries que els havien elaborat.

Finalment, també es va enviar al Síndic de Greuges, tot sol·licitant el seu suport perquè instés els departaments afectats del govern de la Generalitat perquè refessin el decret llei 16/2019 tot comptant amb el territori i se li va demanar que vetllés pels drets de veïns i les administracions locals.

De forma paral·lela, l’equip de govern va realitzar consultes, tant a la Generalitat de Catalunya com a la ministra per la Transició Ecològica sol·licitant informació i col·laboració per gestionar aquesta allau de sol·licituds i ajudar que el municipi es pogués protegir de la possible massificació.

Per altra banda, des de l’ajuntament s’ha estat treballant per modificar les ordenances fiscals i adaptar-les al possible nou escenari que s’està dibuixant al municipi.

Segons l’alcaldessa, “cal convertir aquesta amenaça que tenim al nostre territori i sobretot al nostre municipi en una oportunitat per al poble i per a les persones que vivim aquí”. Tot seguit ha explicat la proposta d’actuació de l’ajuntament, a través d’una licitació d’una petita part del terme municipal, dels comuns de la vila, per poder establir projectes d’energies renovables, de manera controlada i ordenada, evitant la massificació i una possible expropiació per part de les autoritats supramunicipals.

També s’ha explicat que el nou Decret Llei 24/2021 que modifica l’anterior, incorpora algunes de les demandes que s’havien exposat a la Generalitat de Catalunya, com per exemple l’article 9 bis de “mesures de millora de l’acceptació social dels projectes d’energies renovables: oferir la possibilitat de participar, com a mínim en un 20% de la propietat del projecte o del seu finançament, a les persones físiques i jurídiques, públiques o privades”, s’intentarà, doncs, “evitar l’ocupació innecessària del territori i incorporar a la planificació energètica la necessitat que es faci conjuntament amb la planificació territorial sectorial de les energies renovables”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -