14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Roquetes reclama la continuïtat dels punts de guaita a les Terres de l’Ebre

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, defensa “la utilitat dels punts de guaita pel servei prestat i de la quantitat de focs que han arribat a detectar, avisar i evitar que es propaguessin i es fessin grans”. Contràriament, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, vol prescindir i tancar tots els punts de guaita de Catalunya (47), ja que els considera obsolets i els atribueix un nombre ínfim d’avisos (afirmació que en el cas del municipi de Roquetes l’alcalde no comparteix), i justifica aquesta decisió argumentant : “La baixa efectivitat del servei en el model actual i la necessitat d’adoptar noves mesures que millorin la detecció i l’evolució dels incendis forestals”. Tot això, segons Gas, “en un escenari de canvi climàtic i sense quasi inversions en la prevenció d’incendis forestals”.

Paco Gas argumenta, també, que “a les Terres de l’Ebre el principal punt de guaita és el cim de Caro, un punt de primer ordre, el de més altitud i que compta amb una posició privilegiada. Però n’hi ha d’altres, tots ubicats en punts estratègics, el Negrell i Tossal d’en Grilló també al Port, Punta Alta a la Serra de Pàndols, Cerro Gordo a la Serra de Godall, la Creu de Santos a la Serra de Cardó i a la Serra de Llaveria”.

L’alcalde de Roquetes defensa que “durant dècades els guaites ubicats al llarg i ample de les Terres de l’Ebre, i en concret al Parc Natural del Port (Negrell, Caro i Tossal d’en Grilló) ens han donat una gran tranquil·litat en els dies calorosos i secs de l’estiu i, fins i tot, quan la radiació solar és més forta, sabent que una sèrie de persones, els guaites, han estat atents i vigilants per identificar qualsevol columna de fum o detectar un rebrot d’incendi després d’una tronada, precisament perquè han pogut observar allí on, prèviament, havia caigut un llamp”.

Gas també explica: “La tecnologia pot ser complementària a la vigilància per part del guaita, però la qualitat de les observacions d’una persona pot aportar molt més, fins i tot distingir si es tracta d’una crema controlada o no, amb lo qual es poden evitar sortides en fals dels bombers. A més, una tecnologia d’aquestes característiques no s’implanta d’un dia per un altre amb lo qual s’està deixant un buit important. La implementació de les noves tecnologies no hauria de ser motiu, o excusa, per eliminar llocs de treball (9 a les TE) en zones amb un despoblament creixent”.

Per tots aquests motius l’Ajuntament de Roquetes ha aprovat un manifest on es demana:

  • Mostrar l’oposició de l’ajuntament de Roquetes a l’anunci de tancament dels punts de guaita i comunicar al Director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, la sorpresa i malestar que ha generat aquest anunci.
  • Mostrar l’absolut desacord amb la situació de precarietat laboral del personal laboral de la categoria de guaita que restarà en situació de disponibilitat però que no serà objecte de crida ni activació en la campanya d’estiu d’enguany.
  • Sol·licitar al Departament d’Interior el manteniment dels punts de guaita a totes les Terres de l’Ebre i especialment el del cim de Caro per la seva importància en la rapidesa dels avisos, el control de l’afluència de visitants, i per la qualitat de les informacions aportades.
  • Sol·licitar una major proximitat i dotació dels vehicles d’extinció d’incendis en dies de risc extrem.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -