14.3 C
Amposta

L’Ajuntament d’Alcanar rehabilita els nius de metralladora de les Cases

Aquesta actuació s’emmarca en un projecte més ampli per a protegir i conservar les fortificacions de la Guerra Civil

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament d’Alcanar ha finalitzat els treballs de rehabilitació i interpretació dels nius de metralladora situats al litoral de les Cases d’Alcanar, en el marc d’un projecte més ampli que té com a objectiu recuperar i realçar tots els elements de la Guerra Civil que es troben dins del terme municipal.

En total, a Alcanar hi ha catorze elements de defensa de la costa: set nius de metralladora, dues bateries, un observatori, un polvorí, un campament, un fortí i un búnquer. Alguns són a la mateixa línia de costa, mentre que d’altres es descobreixen als vessants de les serres. Així mateix, alguns estan situats en zones de domini públic i d’altres en finques privades, amb diferents qualificacions urbanístiques.

Un niu de metralladora era una construcció senzilla que protegia una arma automàtica. La grandària estava condicionada per la dimensió de la metralladora que hi havia dins. Dels sis nius de metralladora de les Cases, quatre han caigut a la mar a causa de la costa rocallosa en què foren construïts; dos més estan situats a la platja de l’Estanyet damunt d’una plataforma, després que el 2021 s’extraguessin de la mar, on el corrent els havia arrossegat; un setè és a la punta de la Cianeta, a Alcanar Platja, i un observatori és a la Martinenca.

En aquest sentit, Joan Roig, alcalde d’Alcanar, explica que aquesta actuació ha tingut un doble propòsit: “potenciar aquests nius de metralladora com a recurs turístic i, a la vegada, mantenir i conservar elements patrimonials de gran interès històric per a explicar la fortificació de la costa catalana desenvolupada els anys 1936-1938 per part de la República Espanyola”.

L’arqueòleg Toni Cartes ha coordinat aquesta primera actuació, que ha tingut un pressupost de 39.657,02 euros i que ha constat de diferents intervencions. El Grup de Recerca i Investigació d’Espais de la Guerra Civil, liderat pel Dr. Adrián Cabezas, ha fet una recerca inicial sobre la fortificació de la costa canareva en el context del conjunt de la costa catalana.

A partir d’aquesta recerca s’han elaborat els textos que ara es poden llegir en els deu plafons explicatius que s’han col·locat. “Es poden distingir dos tipus de plafons: uns de genèrics, col·locats als extrems de la ruta i al costat de l’Oficina de Turisme de les Cases d’Alcanar, i uns d’específics, col·locats a tocar de cadascun dels elements de fortificació de la costa que s’han conservat. Aquests darrers aporten informació sobre l’organització, el funcionament, la construcció, el finançament i la dotació militar d’aquestes fortificacions”, detalla Toni Cartes.

D’altra banda, s’han netejat els grafits que hi havia als nius de metralladora de l’Estanyet i de la punta de la Cianeta i s’hi ha aplicat una capa protectora. Als de l’Estanyet també s’hi han instal·lat portes, per a evitar l’accés a l’interior. Finalment, s’ha senyalitzat el refugi polvorí del Bou, situat al tram sud d’Alcanar Platja.

Tots els elements que s’han adequat en aquesta primera fase estan units pel passeig de Sòl de Riu, el passeig de les Cases d’Alcanar i l’antic lligallo de la Mar o camí de ronda, fet que facilita la creació d’un primer itinerari senyalitzat. “Ara l’objectiu és mostrar aquests elements patrimonials situats a la línia de costa i integrar-los en una o diverses rutes pel terme per tal de complementar l’oferta cultural del municipi”, afegeix el batlle.

Aquests nius de metralladora i la resta d’elements de la Guerra Civil situats al municipi estan en procés d’esdevenir béns culturals d’interès local (BCIL). L’expedient ja s’ha incoat i està en procés de tramitació per part del consistori d’Alcanar. Ivette Fibla, regidora d’Ordenació del Territori, recorda que “aquesta categoria garanteix la catalogació i protecció del patrimoni cultural català”.

De fet, aquest conjunt d’elements de defensa de la costa del darrer conflicte bèl·lic espanyol situat a Alcanar és una de les mostres més àmplies i representatives de la mena de construccions militars de defensa costanera de tot Catalunya. Cartes destaca “el bon estat de conservació de molts d’aquests edificis, que han arribat fins a l’actualitat en gran part perquè es troben en espais agrícoles que no han estat massa urbanitzats ni transformats”.

L’objectiu de l’Ajuntament d’Alcanar és desenvolupar més fases d’aquest projecte global de recuperació de la línia defensiva del municipi. La regidora avança que està previst “iniciar els pròxims mesos la segona fase de rehabilitació, que inclourà la bateria de la costa de la punta de la Tana, situada a la serra del Montsià, en una zona molt transitada per excursionistes, prop del nucli urbà de les Cases”.

El projecte també ha rebut el suport de l’associació cultural Lo Rafal, que ha fet seguiment de les diferents actuacions. Els seus membres també van assistir a l’extracció i transport dels nius de metralladora des de l’aigua. “Volem fer un agraïment a l’entitat pel seu compromís amb el patrimoni històric del municipi”, expressa l’alcalde.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -