Les Terres de l’Ebre han conegut avui l’Agenda Rural catalana. Una cinquantena de representants socioeconòmics han participat en la presentació del document, aquest dimecres, un treball fruit de la participació que ha identificat 892 actuacions -275 prioritàries i 59 estratègiques- per millorar la qualitat de vida i les oportunitats de les zones rurals. Amb l’agenda a la mà, es tracta de començar a fiscalitzar les conselleries per si ja estan duent a terme aquestes actuacions, o com i quan preveuen assumir-les. El delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, ha defensat que les polítiques de l’Agenda Rural “cobren tot el sentit” en un territori com les Terres de l’Ebre, on la meitat dels municipis tenen menys de 2.000 habitants.
El Govern ha reivindicat que l’Agenda Rural de Catalunya és una eina transversal i interdepartamental, però no un punt de partida. Més de 1.200 persones i més de 350 entitats han col·laborat en la redacció. A les Terres de l’Ebre es van fer dos tallers territorials al juliol, un a la Fatarella (Terra Alta) i l’altre al Perelló (Baix Ebre).
En el procés s’han identificat prop de 900 actuacions que ara s’assignaran als diferents departaments, i hauran de respondre “quin compliment fan o en faran, com ho preveuen fer, si a curt o llarg termini”, com ha apuntat Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural. El seguiment i control el farà la comissió interdepartamental sobre despoblament rural, presidida per Acció Climàtica.
“Hi surt la fibra, les comunicacions, els serveis de salut i d’educació però també hi surt la gestió territorial, el medi ambient, el sector primari i el benestar de les persones. Tot el que necessita el territori rural perquè la gent tinguin condicions per viure-hi”, ha remarcat Anson.
En concret, l’Agenda reclama 208 actuacions per assolir el repte de Benestar i millora demogràfica, garantint “els drets socials i uns serveis dignes, en un món rural viu”; 130 actuacions formen part del repte de la Transició Ecològica a favor de l’economia circular una implantació justa de les renovables o millores de la biodiversitat.
També defineix 58 actuacions que han de millorar la connectivitat del territori, la mobilitat i el transport públic, l’accés al món digital i l’estat de les xarxes elèctriques; 189 actuacions han de permetre avançar al sistema agroalimentari i apropar el país a la “sobirania alimentària” amb ajuts a les empreses, foment de l’emprenedoria i el relleu generacional o el cooperativisme; 91 accions estan pensades per a la gestió forestal i l’aprofitament econòmic de la forest; 144 accions són per innovació i dinamització econòmica i social en zones rurals: i finalment, 56 actuacions són per la millora de la governança i la participació del món rural en espais supramunicipals.
Pioners a Europa
L’Agenda Rural de Catalunya és la primera que fa una regió europea, seguint el marc de referència de la iniciativa del Parlament Europeu per fer l’agenda rural europea. Com a estat, només França ha complert amb aquest requisit per fomentar el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social o la protecció a la natura.
A Catalunya dos de cada tres municipis tenen menys de 100 habitants per quilòmetre quadrat i més de la meitat no arriben als 20 habitants per quilòmetre quadrat. És a dir, 336 pobles tenen menys de 500 habitants i tot i ocupar un 35% de país, representen l’1% de la població. A les Terres de l’Ebre la meitat dels municipis tenen menys de dos mil habitants. Albert Salvadó, delegat del Govern, ha reivindicat que l’Agenda Rural és “una eina imprescindible” d’equitat territorial i ha reivindicat que ja s’hi està treballant. “Des del Fons de Transició Nuclear, la Reserva de la Biosfera, el hub d’economia blava, el nou model hospitalari, o la gestió forestal o el desplegament de la fibra òptica”, “una bateria d’actuacions” que ha detallat per reivindicar que “aquestes polítiques cobren tot el sentit” a l’Ebre.
ACN