14.3 C
Amposta

La videoinstal·lació “Jo soc allò prohibit” d’Isaki Lacuesta s’inaugura a Lo Pati

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dissabte, 15 de febrer, a les 19 hores, s’inaugurarà la instal·lació guanyadora de la 5a Edició del Premi de Videocreació, ‘Jo soc allò prohibit’, d’Isaki Lacuesta a Lo Pati. Centre d’Arts de les Terres de l’Ebre, a Amposta. A l’acte inaugural hi assistiran l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs; el director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé; la directora de Lo Pati, Aida Boix, i l’artista Isaki Lacuesta. L’obra es podrà visitar a Lo Pati fins al 3 de maig i posteriorment continuarà la itinerància pels altres Centres de la Xarxa d’Arts Visuals.

El projecte reflexiona sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees en la història d’Espanya des de 1977 —any de les primeres eleccions democràtiques— fins a l’actualitat. Lacuesta parteix d’una premissa: “Tota societat es defineix a partir de l’autoimposició de límits. Som allò que delimiten les nostres prohibicions”.

Des d’aquesta perspectiva, Lacuesta proposa recórrer una cartografia de la prohibició i dels seus imaginaris a partir d’una cambra fosca, les parets exteriors de la qual són miralls. A l’interior, l’espectador accedirà a una extensa recopilació de materials prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels darrers quaranta anys tals com cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, piulades i molts altres.

Les imatges prohibides fugiran de l’ull de l’espectador gràcies a un software que les farà saltar cada vegada que aquest intenti mirar-les. L’espectador quedarà confrontat a les imatges com Perseu davant la Medusa.

Com a banda sonora, l’espectador escolta el resultat de les respostes de diverses personalitats del món de la música davant la pregunta: “Podries cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?”. Les respostes són de músics com: Pau Riba, Maria Arnal, Albert Pla, Maria Rodés, Santi Balmes o Refree, entre molts altres. 

Com a epíleg, la instal·lació ofereix un espai informatiu on els visitants poden accedir a entrevistes a l’advocat Benet Salellas, el periodista David Jiménez, l’artista i comissari Pedro G. Romero i el músic Albert Pla, que aborden el tema de la censura en els seus camps professionals. 

Isaki Lacuesta 
Isaki Lacuesta (Girona, 1975) és director de cinema, guionista, artista visual i creador transversal. Al llarg de la seva trajectòria ha treballat el documental, el cinema de ficció, les videoinstal·lacions i els espectacles pluridisciplinaris. Pren el cinema i les arts com un mitjà d’experimentació infinit i treballa de manera habitual i intensament amb artistes d’altres camps creatius.  

Les seves pel·lícules s’han projectat al MoMA, a l’Anthology Film Archives de Nova York, i li han dedicat retrospectives completes a la National Gallery of Art de Washington (2013), la Cinemateca Suïssa (2017), el Centre Pompidou (2018), la Filmoteca Española (2018) i la Filmoteca de Catalunya (2019), així com a festivals d’Itàlia, França, Alemanya o Colòmbia. El 2016 va ser un dels tres comissaris del pavelló català a la Biennal de Venècia d’arquitectura, on va presentar una gran videoinstal·lació.

Entre els seus llargmetratges destaquen “Entre dos aguas” i “Los pasos dobles”, totes dues premiades amb la Concha d’Or al Festival de Sant Sebastià. Ha estat guardonat amb els premis Gaudí a la millor pel·lícula en tres ocasions, el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia en dues, i amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya (2012).

El 2018, Lacuesta va guanyar la 5a Edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona. Aquest 2019, l’artista va exposar “Les Imatges Eco. Isaki Lacuesta” que es va veure a l’Arts Santa Mònica de maig a setembre. 

5è Premi de Videocreació: Coproduït per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura i el LOOP

El Premi de Videocreació té com a propòsit promoure el treball d’artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació en el món de les Arts Visuals. Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte en l’àmbit de les arts contemporànies que incorpori el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta. L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional.

Activitats
En el marc de l’exposició de la instal·lació ‘Jo soc allò prohibit’, dilluns 17 de febrer, Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre oferirà un taller als alumnes de grau superior d’ESARDI, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta.  

Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya
La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya està configurada per: Bòlit. Centre d’Art Contemporani, GironaACVIC Centre d’Arts ContemporàniesM|A|C Mataró Art ContemporaniCentre d’Art Contemporani de Barcelona-Fabra i CoatsCentre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de LlobregatCentre d’Art la Panera de LleidaLo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre  i Centre d’Art de Tarragona.

Aquests centres i espais d’art, que formen part de l’esmentada Xarxa, tenen com a objectiu facilitar l’accés de les arts visuals a la ciutadania i fomentar l’educació i la dinamització de les pràctiques artístiques contemporànies.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -