14.3 C
Amposta

La URV celebra la Setmana de la Ciència en quatre municipis de les Terres de l’Ebre

La URV organitza activitats divulgatives a Amposta, La Sènia, Móra d’Ebre i Tortosa adreçades a tots els públics com tallers científics o xerrades

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Del 10 al 19 de novembre, se celebra la Setmana de la Ciència, un dels esdeveniments anuals de divulgació científica més importants d’Europa, durant la qual un gran nombre d’entitats i institucions d’arreu del territori organitzen activitats amb l’objectiu de fomentar l’interès, impulsar la ciència i apropar el coneixement a la ciutadania de forma atractiva i propera. En el marc d’aquest esdeveniment, a les Terres de l’Ebre la Universitat Rovira i Virgili (URV) coordina i organitza quatre activitats a Amposta, la Sènia, Móra d’Ebre i Tortosa.

Així el dissabte 11 de novembre a les 11.30 h al Museu Terres de l’Ebre d’Amposta, hi tindrà lloc el taller “Els insectes com a font de proteïna equivalent i sostenible”, una sèrie d’activitats pràctiques per conèixer la problemàtica mediambiental que genera la nostra principal font de proteïna, la carn. Una sessió a càrrec d’Esther Rodríguez Gallego, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV). El dijous 16 de novembre a les 19 h, se celebrarà al Centre Marcel·lí Domingo de La Sènia la xerrada taller “Plastificats” a càrrec de Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV, durant la qual es detectaran i identificaran microplàstics i es repassarà fins on arriba la contaminació d’aquestes partícules al planeta i als éssers vius.

El divendres 17 de novembre a les 19 h, al teatre municipal La Llanterna de Móra d’Ebre, la xerrada “De les llegendes als mems” il·lustrarà com el folklore es pot adaptar a qualsevol temps, a càrrec d’Emili Samper, investigador del Departament de Filologia Catalana (URV). I també el dia 17, en aquest cas al Museu de Tortosa a les 19 h, s’hi durà a terme la xerrada “Els nadons romans de Tortosa: què ens explica l’antropologia física de les restes humanes antigues?” sobre la investigació de les restes antropològiques del Carrer Croera de la mateixa ciutat, a càrrec de Laura Canales i Júlia Benet, arqueòlogues especialistes en antropologia física, la ciència que estudia les restes humanes antigues.

En tota la demarcació de Tarragona, la URV coordina i organitza més de cinquanta activitats, entre les quals hi han les rutes científiques sobre la figura d’Antoni de Martí i Franquès que ja han començat aquesta setmana i que s’allargaran fins el 19 de novembre o una nova edició del programa “Fem Recerca!”, una activitat que permet a estudiants de secundària entrar als laboratoris i a les aules de la universitat per tal de participar en diversos tallers científics. També destaca el Repte Experimenta de la URV, una proposta educativa gamificada a l’estil dels videojocs i dirigida a famílies i escoles, en la qual els joves d’entre 12 a 15 anys hauran de resoldre el Cas Missió Oró.

Enguany, la Generalitat de Catalunya impulsa la commemoració de l’Any Joan Oró, amb motiu del centenari del naixement del bioquímic Joan Oró i Florensa. Com a part d’aquesta iniciativa, la figura i trajectòria científica d’aquest investigador lleidatà, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, esdevindrà el fil conductor de la Setmana de la Ciència.

La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar en aquesta pàgina web.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -