14.3 C
Amposta

La Terra Alta s’oposa als nous aerogeneradors previstos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Davant de la darrera publicació del BOE (Boletín Oficial del Estado) segons el qual surten a exposició pública dos nous parcs eòlics al Baix Ebre i la Terra Alta, la DO Terra Alta -impulsora del moviment contra la massificació eòlica a la comarca- i el president de la DO, Joan Arrufí, manifesten el seu desacord: “lamentem la desinformació i manifestem el nostre desacord amb aquesta decisió, per això en breu es convocarà una reunió interna per valorar i decidir les properes accions”.

Aquest dilluns 9 de setembre, el BOE ha publicat un anunci pel qual, a instàncies del departament d’Empresa i Coneixement, els parcs eòlics projectats al municipi de Benifallet (Baix Ebre) un, i a Pinell de Brai i Prat de Compte (Terra Alta) l’altre, surten a exposició pública per a ser declarats com a projectes d’utilitat pública.

Tot plegat es produeix sense que cap organisme públic hagi informat del desbloqueig dels dos projectes i a hores d’ara encara no se sap si aquesta activació del tràmit necessari per a construir-los, significa que políticament s’ha decidit ampliar la producció d’energia eòlica a la Terra Alta, en contra del moviment que la comarca, impulsat per la DO Terra Alta, va iniciar fa mesos i que en demana la seva paralització.

A la primera reunió amb membres de la Generalitat de Catalunya, entre ells la Consellera d’Empresa i Comunicació, el govern va posicionar-se a favor del moviment dient “no a la massificació eòlica”. En aquesta línia, Torra va assegurar al col·lectiu que el govern “havia d’escoltar al territori”.

El 6 de maig hi va haver una nova reunió on es va assegurar que negociaren amb els promotors una nova ubicació i que a finals de maig o principis de juny s’agendaria una nova trobada amb el president Quim Torra i Pere Aragonés per exposar la nova situació per si convenia indemnització.

Tot i així, sembla ser que els plans per construir dos nous parcs eòlics segueixen endavant i tot i que es tracta de pocs aerogeneradors (8 al Baix Ebre i 9 a la Terra Alta), aquests són de característiques gegantines ja que les pales que tindran els parcs oscil·len entre els 130 metres del parc de la Terra Alta, i els 117 del Baix Ebre, que són la llargària que pot tenir un camp de futbol.

Recordem que en l’actualitat, la Terra Alta és una comarca que, amb 12.000 habitants -enfront els 7 milions i mig que hi ha a Catalunya- i una extensió de 700km2, suporta el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya, una xifra que, en cas de construir-se totes les centrals previstes, passaria a ser del 45%.

La Denominació d’Origen Terra Alta està plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient. Tanmateix, el Consell Regulador demana treballar per un futur a la comarca més sostenible i defensant el paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la Terra Alta, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la comarca és pràcticament nul·la, i que no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -