14.3 C
Amposta

La rapitenca Maite Fibla, responsable d’un fons social de capital risc de 50 milions d’euros

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La rapitenca Maite Fibla és cofundadora del fons de capital risc Ship2B, doctora en Economia per la URV i especialitzada en desenvolupament de capital humà, competitivitat empresarial i creixement econòmic. Com ella mateix es defineix, és una economista atípica, que utilitza l’economia per fer d’aquest món un món millor.

Fibla ha col·laborat amb la Universitat de Maastricht i la UPC School i l’any 2009 va començar la seua trajectòria professional en l’àmbit de la innovació social impulsant projectes de suport a emprenedors socials des de l’administració pública i a més, forma part de l’equip impulsor de l’Observatori d’ocupació de la URV i l’agència de desenvolupament econòmic Globalleida. El 2013, juntament amb dos socis més, va crear la Fundació Ship2B, una organització que accelera i inverteix en startups d’alt impacte social i que el 2017 va ser reconeguda per Funcas com la millor acceleradora privada d’Espanya.

Imagina Ràdio hem volgut saber més sobre ella i sobre el seu projecte. A continuació podeu llegir l’entrevista sencera que li hem fet.

Què és Ship2B Ventures?

Ship2B Ventures és una gestora d’inversió d’impacte que neix a finals de 2020 i que gestiona més de 50 milions d’euros.

A diferència d’altres inversors que solament tenen en compte la rendibilitat financera a l’hora de decidir on invertir, nosaltres busquem que les nostres inversions vagin més enllà, que les nostres inversions serveixin per aportar solucions a problemes reals de la nostra societat. Per aquest motiu només invertim en startups tecnològiques d’alt impacte social i/o mediambiental i amb models de negoci rendibles que aportin solucions a tres grans reptes: qualitat de vida de col·lectius vulnerables, canvi climàtic i fracàs educatiu.

Però els orígens de Ship2B Ventures es remunten al 2013, quan, juntament amb Xavier Pont i Clara Navarro, vaig crear la Fundació Ship2B amb l’objectiu d’impulsar l’economia i la inversió d’impacte a Espanya. Avui dia, la Fundació continua endavant amb tot i que jo ja no estic al dia a dia.

Com ha arribat una rapitenca a gestionar un fons d’inversió de capital risc?

A les Terres de l’Ebre hi ha molt de talent, ens ho hem de creure més.

Tot i que no hi ha fórmules màgiques, crec que hi ha 4 factors claus per aconseguir el que un es proposa. El primer, la preparació, sóc doble llicenciada en ADE i Econòmiques i a més tinc un doctorat en economia. El segon, la cultura de l’esforç i resiliència, en aquesta vida ningú et regala absolutament res i t’has d’esforçar per aconseguir els teus objectius, com deia Pablo Picasso “Cuando llegue la inspiración, que me encuentre trabajando”. Tercer, els companys de viatge i la xarxa de networking que construeixis, no hagués arribat on estic ara sense els meus co-founders Xavi i Clara, i per descomptat el Dani Sánchez que ha estat una persona clau en el llançament de Ship2B Ventures. I per últim, no tenir por a sortir de la teva zona de confort, m’encanten els reptes i cadascun d’ells és una oportunitat d’aprenentatge que et permet créixer en l’àmbit professional i personal, però has d’estar obert i no tenir por a equivocar-te.

Quin és el principal objectiu de Ship2B Ventures?

La missió de Ship2B Ventures és contribuir a solucionar reptes socials i mediambientals a través de la inversió d’impacte. Volem redefinir l’actual sistema econòmic i financer i que aquests treballin en pro de fer d’aquest món un món millor.

Quines empreses poden demanar els vostres serveis?

Startups que utilitzen la tecnologia per donar resposta a 3 grans reptes: qualitat de vida de col·lectius vulnerables (persones grans, persones amb discapacitat o persones amb malalties cròniques), canvi climàtic (eficiència dels recursos i economia circular) i fracàs escolar i/o inserció laboral col·lectius vulnerables.

Com poden accedir les empreses al finançament? Quins són els requisits que han de complir?

Invertim en startups en fase seed i pre-serie A (fases inicials), amb models de negoci rendibles, escalables i amb visió global. I quant als equips, és clau que mostrin una clara intencionalitat i sensibilitat per l’impacte, amb experiència i per descomptat dedicació completa al projecte.

Quin capital disposeu per invertir?

El fons que tenim actualment en actiu compta amb més de 50 milions d’euros per invertir en unes 20 startups. El tiquet d’inversió inicial està entre 250.000 i 1 milió d’euros, en funció de la fase de la startup i la mida de la ronda, amb possibilitat de follow-on (inversions posteriors) de fins a 4 milions d’euros.

Quin percentatge adquiriu de les empreses?

Aproximadament entre el 10-15%. Això ens permet estar en els Consells d’Administració de les startups i treballar colze a colze amb els equips emprenedors. Nosaltres som inversors “hands-on” i fem inversions “smart money”, això significa que no només facilitem finançament, sinó que també fem un acompanyament estratègic als fundadors, els ajudem a crear una xarxa de networking que els permet escalar més ràpidament els projectes i els acompanyem en la implementació de tota l’estratègia d’impacte.

En quins tipus d’empreses socials invertiu?

Perquè us feu una idea, us explicaré un parell d’exemples. MJN és una startup del sector salut que ha desenvolupat un algoritme predictiu per als atacs d’epilèpsia que permet a les persones que sofreixen aquesta patologia, i que al mateix temps son farmacoresistents, poder millorar de forma significativa la seva qualitat de vida. El fundador és David Blanquez, enginyer industrial, que té una filla de 19 anys que sofreix atacs d’epilèpsia i és farmacoresistent, així que ara fa cosa de 10 anys va decidir abandonar la seva feina en una gran empresa per dedicar-se a desenvolupar aquesta tecnologia i ajudar no només a la seva filla Marina, sinó també a tots els milions i milions de persones d’arreu del món que conviuen amb aquesta malaltia. A mitjans de 2020 vam aconseguir el marcatge CE, necessari per comercialitzar dispositius mèdics, i a principis de 2021 es va iniciar la comercialització a Espanya i ja hem tancat diversos acords de distribució en altres països de la UE.

Un altre exemple, en l’àmbit edtech (tecnologies educatives) és Fiction Express, que ha desenvolupat una metodologia innovadora per a les escoles focalitzada a millorar dos aspectes fonamentals per reduir els actuals índexs de fracàs escolar. Aquests dos aspectes són la lectura i l’escriptura. Actualment, estem ja en més de 800 escoles tant a Espanya com en altres països de la UE, hem arribat a més de 150.000 nens i aquest any espera factura prop del milió d’euros.

La inversió en startups s’ha vist perjudicada per la pandèmia?

En l’àmbit global no, segons l’últim informe d’ASCRI, la inversió de Venture Capital en 2020 va assolir un nou rècord per segon any consecutiu, amb un màxim històric en volum d’inversió de 833 milions d’euros repartit en 433 startups espanyoles.

Tot i que alguns sectors com el turístic s’ha vist molt afectat, n’hi ha alguns que han sortit reforçats d’aquesta crisi. Per exemple, tot el que fa referència a la digitalització del sector de la salut o l’educatiu. En tan sols 1 any s’ha avançat 5 anys en termes de digitalització, això representa una gran oportunitat tant per a les startups com per als inversors que invertim amb aquesta tipologia de projectes. O en l’àmbit mediambiental, l’actual crisi climàtica que estem vivint i la necessitat urgent d’implementar solucions també suposen gran oportunitat per aquesta tipologia de startups.

Ship2B Ventures o la Fundació ha impulsat alguna startup a les Terres de l’Ebre?

No, encara no. Però en aquestes terres hi ha molt talent emprenedor, hem d’aconseguir que és quedí i emprengui des d’aquí. El treball a distància o teletreball és una gran oportunitat per retenir i atreure el millor talent d’arreu del món.

Quin aprenentatge heu extret de la pandèmia?

Hem tingut moments molt durs i de molta incertesa, però com en tots els aspectes de la vida, crec que l’actitud és la clau. Admiro a totes aquelles persones que han estat capaces de veure el got mig ple, de convertir els problemes en oportunitats, d’intentar avançar i buscar solucions per si mateixos sense adoptar posicions victimistes. Us recomano el llibre “Viaje al país de los blancos” d’Ousman Umar, que explica com va arriscar la seva vida a la recerca d’un futur millor, és un clar exemple del que us dic.

Quins han sigut els beneficis i quins els perjudicis?

La Covid ens ha portat la major crisi sanitària, econòmica i social dels últims anys. A Europa sembla que comencem a veure la llum al final del túnel, però hi ha països, els menys desenvolupats, que encara estan en una situació molt complexa, amb milers de morts diàries, i on la vacuna no arriba.

Aquesta crisi ens ha mostrat que som més fràgils del que ens pensàvem, ha posat de manifest les grans desigualtats i les ineficiències del nostre sistema de salut i social.

Però també ha extret el millor de la humanitat. En els moments més durs vam saber unir esforços. Recordo algunes iniciatives ciutadanes per aportar solucions, construint per exemple materials sanitaris, des de mascaretes a respiradors, amb impressores 3D. Hem demostrat la nostra capacitat d’innovació i organització, en menys d’un any ja teníem una vacuna.

I ara més que mai, som conscients dels grans reptes que afrontem com a humanitat, però també que la resposta està en les nostres mans. D’això va l’economia, l’emprenedoria i la inversió d’impacte, de ser conscients que nosaltres podem canviar el transcurs dels esdeveniments, que està a les nostres mans fer d’aquest món un món millor. Com molt bé va dir Ban Ki-Moon (ex. secretari de les Nacions Unides) “nosaltres som la primera generació que pot acabar amb la pobresa i l’última que pot acabar amb el canvi climàtic”.

Quin futur us espera?

Quan vam començar el 2013 amb la Fundació, la inversió d’impacte era pràcticament desconeguda a Espanya, molts cops semblava que prediquéssim en el desert. En canvi en altres països com Regne Unit o Estats Units la inversió d’impacte ja era un fenomen a l’alça que movia milions de dòlars. A poc a poc, vam anar creant consciència i atreien més talent emprenedor i inversors cap al món de l’impacte.

Avui en dia la inversió d’impacte ja s’ha convertit en mainstream. Ja mou més d’1 Trilió de dòlars americans en l’àmbit global i aquí a Espanya ja supera els 2.000 milions d’euros. Les grans gestores d’inversió globals que mouen trilions de dòlars estan llançant els seus propis fons d’inversió d’impacte com per exemple BlackRock, Goldman Sachs, TPG. Per tant, estem en un moment molt dolç de la inversió d’impacte, però també amb molts reptes, el principal l’impact washing o green washing. Hem de garantir que realment tots aquests nous fons que estan llançant aquestes grans gestores generin impactes reals i no sigui una estratègia de màrqueting.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -