14.3 C
Amposta

La presidenta Laura Borràs presideix l’homenatge pòstum a Jesús Massip  

Laura Borràs: "Portaves la paraula com penyora de llum"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quinze dies després de la seva mort, l’Ajuntament de Tortosa ha organitzat un acte d’homenatge al poeta i escriptor, Jesús Massip, que ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs.

L’acte, celebrat a l’Espai Sant Domènech en el marc del programa d’actes del Ple de la Secció Filològica de l’IEC, ha volgut recordar la figura de Massip i presentar-ne també el seu darrer llibre, Personatges/Paisatges, que arran de les mesures sanitàries de la crisi sanitària de la Covid-19, no van tenir l’ocasió de poder presentar abans de la seva mort.

Així ho ha exposat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha destacat que “feia molts mesos que volíem presentar el seu llibre, però al final ha acabat sent una presentació pòstuma”. Per Roigé, “Massip va ser qui més va ajudar a conèixer el tortosí arreu del territori i tot un referent de la lingüística local”.

En relació amb les Jornades de l’IEC, Roigé ha recordat que “les Terres de l’Ebre són el territori on més es parla el català, però també hem d’incidir en el fet que s’ajudi el català al cinema o als tribunals de justícia” i que “cal preservar les paraules que són nostres i reivindicar-les i difondre-les perquè la nostra llengua és tota una riquesa”.

En el seu torn, l’editor d’Onada Edicions, Miquel Àngel Pradilla, ha exposat que “Massip va ser un dels escriptors que va contribuir a la millora de les habilitats comunicatives del conjunt poblacional”, tot recordant que “tenim a les mans un poemari d’excel·lència on es comprova la seva ploma rigorosa i el seu sentit ampli de la ironia”.

L’escriptor, Emigdi Subirats, ha estat l’encarregat de pronunciar la glossa sobre Massip, en la qual ha destacat que Massip “tenia el costum d’estimar el català” i que “es donà a conèixer com a escriptor a través de les seves publicacions a la revista Gèminis, en la qual també havien escrit en Gerard Vergés o Manuel Pérez Bonfill”.

Nascut a Roquetes, el 1927, Jesús Massip va arribar a ser escriptor, advocat, arxiver, traductor i poeta. Va ser director del Museu de Tortosa i delegat dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre. Massip va ser el responsable de la traducció del Cant Espiritual d’Ausiàs March i va beure de la influència de poetes com Salvador Espriu, J.V. Foix o Josep Carner. Essent reconegut també pel seu profund estudi sobre el Llibre dels Costums de Tortosa del segle XVI, va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2015. Subirats ha acabat la seva intervenció amb la recitació del poema Himne, del mateix Massip.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha recordat que “l’últim cop que havia estat a l’Espai St. Domènec amb Massip va ser el desembre del 2017”. Per Borràs, autora del pròleg del llibre, “el que havia de ser una presentació del llibre s’ha convertit en tot un homenatge”. Un llibre que recorda que “ens parla més d’en Jesús que no pas dels paisatges que narra” perquè, de fet, considera que “els paisatges són aquells que acompanyen les persones en el llarg viatge que és la vida”.

“Portaves la paraula com penyora de llum” és el títol que Borràs va escollir per al pròleg del poemari, basant-se en uns versos del mateix Massip que dedica a la definició del poeta Carles Riba.

En relació amb la tasca del Parlament de Catalunya, Borràs ha assenyalat que “no són necessaris els agraïments per a la institució perquè una de les missions del Parlament és que sigui un parlament obert, que estigui al costat de la gent”.

Però va voler acabar l’acte amb un emotiu record, el de la llegenda del volcà mexicà Popocatépetl que, de fet, és el paisatge al qual Massip dedica el seu darrer poema. Així i tot per Borràs aquest és “el millor regal que em podia fer”, ja que la vinculació amb el Popo la duu a recordar inevitablement el seu pare, desaparegut fa molts anys, que li cantava una cançó sobre el volcà i que, al mateix temps, la portà a descobrir la llegenda del volcà que no és ni més ni menys que una mena de Romeu i Julieta a la mexicana.

Un record tendre i especial que va fer emocionar el públic assistent i també a la filla de l’autor, Cinta Massip, que s’encarregà de llegir uns darrers poemes com a cloenda de l’acte d’homenatge.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -