14.3 C
Amposta

La platja del Torn de l’Hospitalet de l’Infant es manté com l’espai nudista amb més usuaris de tot l’Estat

L'Associació d'Amics de la Platja Naturista del Torn celebra 35 anys defensant la zona i els drets dels seus banyistes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La platja del Torn, ubicada al municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), és l’espai nudista amb més usuaris de l’estat espanyol. De fet, durant els mesos de juliol i agost, es calcula que hi accedeixen prop de dues mil persones, de les quals, la immensa majoria (96%) ho fan sense roba. La xifra contrasta amb la massificació de banyistes amb roba, “els tèxtils”, que han patit altres platges naturistes des de la pandèmia. La creació de l’Associació d’Amics de la Platja Naturista del Torn (AAPNTorn), ara fa 35 anys, ha vetllat perquè aquest espai de la costa tarragonina no hagi perdut la seva essència naturista. A Catalunya, només existeixen tres entitats que vetllen per la defensa del bany nudista.

El president i un dels fundadors de l’AAPNT, Manel Mondéjar, ha gaudit del nudisme a la platja del Torn des del 1977. Tot i així, reconeix “que els inicis van ser difícils”, ja que l’Ajuntament de l’època i el propietari dels terrenys d’accés a la zona no veien amb bons ulls aquesta pràctica. La negativa va motivar a quatre famílies usuàries a crear l’actual l’Associació d’Amics de la Platja Naturista del Torn l’any 1988, fa ara 35 anys.

Des de llavors, l’entitat no ha deixat de créixer -actualment, són més de 600 socis- i de defensar els drets dels usuaris que volen banyar-se sense roba. Amb el pas dels anys, aquesta platja naturista ha passat de tenir una trentena d’usuaris a prop de dos mil, sobretot, durant els mesos de juliol i agost. Tot i això, han aconseguit que el 96% dels banyistes que hi van siguin nudistes, un índex que ha portat a la Federació Espanyola de Naturisme a considerar-la com una de les millors platges de l’estat espanyol per portar a terme aquesta pràctica.

Segons Mondéjar, aquestes bones dades es deuen a la pròpia orografia de la platja – que complica el seu accés – i a la promoció del nudisme que ha desenvolupat l’entitat durant les últimes tres dècades. A diferència dels inicis, a més, el president de l’AAPNT ha destacat la promoció del naturisme que ha començat a fer l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant els últims anys, així com la promoció d’aquesta pràctica que també fa el càmping naturista El Templo del Sol.

“Invasió” dels usuaris amb banyador

Mondéjar ha lamentat que el cas de la platja del Torn no es reprodueixi al conjunt d’espais naturistes del litoral català. “Des de la pandèmia, hi ha hagut una invasió de les persones que fan servir banyador a les platges que tradicionalment eren nudistes”, ha lamentat. “Això suposa una major incomoditat per a les persones que es banyen nues i que, de sobte, veuen com arribaven vint o trenta usuaris amb banyador i es veuen obligats a apartar-se”, ha criticat Mondéjar.

Un d’aquests casos és la cala Waikiki de Tarragona. “Fa uns quatre anys, un dels càmpings de la zona va crear un accés directe a aquesta platja i van augmentar les persones amb banyador”, ha explicat Mondéjar. Segons el president de l’associació, la cala Waikiki té actualment, un 80% d’usuaris “tèxtils” i només un 20% de nudistes.

Idèntica tendència a l’Ebre

Pel que fa a les Terres de l’Ebre, el president de l’AAPNT ha afirmat que també pateixen aquesta problemàtica, però amb un impacte inferior, ja que “la majoria són platges molts llargues i poc freqüentades”. A l’Ebre hi ha una desena de platges naturistes, com la Marquesa a deltebre, el Serallo a Sant Jaume d’Enveja, el Trabucador, o la cala Mosques, entre altres. 

Celebració del 35è aniversari

Per celebrar els 35 anys de l’Associació d’Amics de la Platja Naturista del Torn, l’entitat ha organitzat el primer viatge naturista en vaixell. La sortida serà aquest diumenge des del port de Cambrils i anirà fins a la Cova del Llop Marí -pròxima a la platja del Torn-, on les més de cent persones inscrites podran banyar-se sense roba.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -