14.3 C
Amposta

La meitat d’estacions del Meteocat ja registren el març més plujós i amb més dies de precipitacions

Els prop de 200 aparells meteorològics recullen, de mitjana, ruixats en 18 dels primers 24 dies del mes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Més de la meitat d’estacions del Meteocat han registrat el març més plujós des que tenen registres, segons dades oficials analitzades per l’ACN, que només tenen en compte els primers 24 dies del mes per al 2025. Així, una setmana abans de l’inici de l’abril, 95 aparells meteorològics dels 186 operatius ja han sumat precipitacions més abundants que cap altre any –les dates en què es van posar en marxa varien, però al voltant del 2010 el gruix ja estava en funcionament. El 2025 és l’any en què el conjunt de les estacions han sumat més litres per metre quadrat fins ara per al mes de març. A més, gairebé la meitat d’elles han recollit més dies de ruixats que cap altre març, amb una mitjana de 18 dies de pluja entre els primers 24.

Els 504 l/m2 del Parc Natural del Ports les primeres tres setmanes i mitja de mes són el registre més alt del país. El massís, situat a les Terres de l’Ebre, a la frontera amb l’Aragó i el País Valencià, tradicionalment té un clima plujós, i tant el 2015 com el 2022 va registrar més precipitació en el tercer mes de l’any. No obstant això, el mig miler de litres que ha sumat ja aquest mes suposen pràcticament la meitat dels 1.100 mm que registra anualment, segons l’Atles Climàtic 1991-2020 del Meteocat.

Mapa: ACNFont: SMC Dades cartogràfiques: ICGC
Gràfic: ACNFont: SMC

Pluja tres de cada quatre dies del mes de març:

Els registres oficials de la XEMA no només reflecteixen un mes de març plujós, sinó una quantitat també inusualment alta de dies amb ruixats, siguin intensos o lleugers. En el conjunt de les 186 estacions s’hi han observat una mitjana de 18 dies amb precipitacions en els primers 24 del mes, és a dir, tres de cada quatre. Malgrat que no s’ha comptabilitzat encara l’última setmana del mes, ja és el març amb més dies plujosos de mitjana en el conjunt d’estacions –s’ha superat tant el 2013 com el 2022, amb 17 de mitjana.

Entre els 186 aparells meteorològics repartits pel país, en 88, el dia 24, ja s’havia superat el nombre de dies de mes amb com a mínim 0,1 mm de pluja. Un cas paradigmàtic és Olot, on ha caigut aigua tots els dies excepte el dimecres, 5 de març, una circumstància calcada a Guardiola de Berguedà (Berguedà). Els 23 dies passats per aigua suposen un rècord històric en les dues poblacions, mentre que els 22 que ja porten a Castellar de n’Hug (Berguedà) i a municipis ripollesos com Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Molló, també són un màxim.

A Solsona s’ha necessitat el paraigua en 21 dies, mentre que a Banyoles o Girona, en 20, un dia més que a Vic, la Bisbal d’Empordà o Vilafranca del Penedès. Al barri del Raval de Barcelona, a Lleida i a Tarragona hi ha plogut 15 dies i, a l’Observatori Fabra, 18.

Les pluges al pantà de Sau disparen les reserves del 6% al 60%:

Destaquen també els 21 de 24 dies de pluja al pantà de Sau, on han caigut en aquest període 164 l/m2, el segon volum més gran des del 1996. Les precipitacions han ajudat a impulsar l’embassament del 6% al 60% en escasses quatre setmanes. Pel que fa al de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, hi han caigut 280 l/m2, tercera xifra més alta en tres dècades, cosa que ha contribuït a pujar els nivells del pantà del 16% al 60%. El conjunt de les conques internes estaven al 31% a principis de mes i ara ja enfilen el 60%.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -