14.3 C
Amposta

La llei de protecció de les oliveres monumentals no serà efectiva, segons grups ecologistes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Salvem lo Montsià, Ecologistes del Sénia, Graëllsia i GEPEC-EdC ha enviat un llistat d’exigències que creuen que s’haurien d’incloure la nova llei de protecció de les oliveres monumentals, que aviat es començarà a debatre al Parlament de Catalunya.

Un dels aspectes claus que assenyalen és que la llei hauria d’emparar i preservar tots els exemplars que tenen perímetres de tronc de 2 mestres o més, mesurat a 1,3 metres d’alçada. Adverteixen que salvaguardar només aquells exemplars de més de 3,5 metres de perímetre, és a dir, les que es consideren oliveres mil·lenàries, no aturarà l’espoli que la llei vol frenar. “Les arrencades continuaran i seguirem veient passar camions carregats de velles oliveres monumentals”, apunten en el comunicat.

Els ecologistes creuen que s’ha tardat massa a protegir aquests arbres, ja que al País Valencià ja existeix la normativa des del 2006, i que ha provocat la desaparició de milers d’oliveres de les Terres de l’Ebre, venudes i arrencades per fer-ne negoci als vivers. Les entitats lamenten que no s’hagi implementat una moratòria que aturés aquest espoli durant el tràmit previ d’aquesta nova llei.

A partir de les informacions que disposen del redactat de la normativa, han enviat un comunicat on exigeixen que s’ampliï la protecció a totes les oliveres monumentals, les que tenen perímetres de 2 metres o més, que no es protegeixi només les que s’incloguin en un catàleg vinculat a la normativa, que ha d’elaborar una comissió tècnica, i que quedin salvaguardades tan aviat com s’aprovi la normativa, sense esperar el catàleg. També reclamen que es fixin espais de protecció al voltant d’aquestes oliveres i que la llei contempli subvencions o ajuts i preus justos a la pagesia que les té en propietat.

També s’oposen a reagrupar oliveres monumentals dins una mateixa finca. “Significa posar-les en perill perquè implica un trasplantament d’arbres antics que els pot provocar la mort en dècades”, han recordat emparant-se també amb la llei valenciana. Després de l’aprovació de la llei proposen anar més enllà amb una llei de Protecció Arbòria.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -