Enguany la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, amb el títol “El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes”, té per objectiu la difusió de diferents aspectes que giren a l’entorn del món mariner en el sentit ampli del terme (construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes), a partir de recerques històriques, etnològiques i etnogràfiques. Així, la Jornada farà recull d’oficis i tècniques tradicionals, canvis tècnics, records familiars i experiències individuals i col·lectives, d’arreu del territori i de les zones confrontants.
La Jornada comptarà al matí amb la conferència “El cabotatge com a dismensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita” a càrrec d’Enric Garcia Domingo, del Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG. Seguidament, es presentaran les comunicacions: “L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita”, a càrrec d’Antoni Cartes Reverté, de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre; “El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello”, a càrrec de M. Carme Queralt Tomás, de l’Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, i “Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Joan Pujol Pedret, de l’Associació La Riuada, de Móra d’Ebre.
A la tarda es realitzaran les comunicacions: “Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme”, a càrrec de Marc Soler Piquer, periodista i escriptor, i “Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars”, a càrrec de Josep M. Ràfales Vidal i Mario Rius Roc, de l’Associació Amics de Nonasp.
La Jornada també inclou dos activitats complementàries: la visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’Àngel Pascual Peña, tècnic del Museu, i l’exposició “Dones de mar. Sal a les venes”, a la sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre.
La Jornada està oberta al públic, i atorga certificat d’assistència en el cas de sol·licitar-lo. La inscripció serà en línia i es podrà fer a museuterresebre.cat. Per ampliar la informació de la Jornada, consulteu el web etnologia.tte.cat.
Aquesta jornada se celebren de forma itinerant i anual des de l’any 2000, arriben a la 18a edició i aquest 2021 es celebra a la comarca del Montsià, concretament al Museu de la Mar de l’Ebre a la Ràpita, el dissabte 11 de desembre. Està organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de la Ràpita.
Redacció