14.3 C
Amposta

La Generalitat destina 92,5 MEUR a les Terres de l’Ebre, en els pressupostos de 2024

Tant el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, com la directora territorial del Departament d'Economia, Montse Llambrich, han expressat la seva satisfacció amb la primera versió dels pressupostos, afirmant que són uns bons pressupostos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó i la directora territorial del Departament d’Economia, Montse Llambrich han emès aquest matí una primera valoració altament positiva i satisfactòria de la partida pressupostària de 92,5 milions d’euros destinada a les Terres de l’Ebre, en el projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya. Aquesta primera valoració, tant qualitativa com quantitativa, estableix les bases per a la territorialització dels projectes i partides.

La directora Territorial del Departament d’Economia, Montse Llambrich, ha proporcionat una visió general dels pressupostos. Els pressupostos es van presentar ahir al parlament i ara s’iniciarà la tramitació. La part del sector de la Generalitat suma 43.670 milions d’euros, i en el total del sector públic són 48 milions d’euros. Aquests fons es distribueixen en quatre eixos principals: clima i equilibri territorial, benestar i serveis públics, transformació econòmica i recerca, i cultura i llengua. A més, amb l’objectiu de revertir les retallades passades, s’ha incrementat el nombre de places per a metges, mossos i mestres. Quant al territori, es manté un equilibri entre les quatre comarques, amb una inversió real de 88 milions d’euros, totalitzant una inversió total de 92 milions d’euros.

Aquest augment significatiu de les inversions reals, que arriben als 88 milions d’euros, s’atribueix al treball desenvolupat durant la legislatura en diversos projectes, ara en fase d’actuació i obres, cosa que ha provocat un increment en el pressupost destinat a les Terres de l’Ebre. Salvadó ha reconegut el paper fonamental dels directors i tècnics territorials en aquest èxit, afirmant que “gràcies a ells, avui es poden presentar uns pressupostos d’inversions molt favorables”.

Els pressupostos del 2024, comparats amb els de l’any anterior, experimenten un increment del 77% en les inversions reals. El 2023, es va registrar una inversió gairebé de 50 milions d’euros, mentre que enguany s’ha arribat als 88 milions d’euros invertits al territori. Sense incloure les transferències de capital i el rendiment d’infraestructures, la inversió total ascendeix a 92,5 milions d’euros.

El delegat del govern ha assegurat que amb aquests pressupostos s’ha donat un salt qualitatiu, consolidant una inversió de cara al 2025 i 2026, amb projectes plurianuals valorats en 65,6 milions d’euros. Aquests projectes, que començaran aquest any, ja disposen d’obligacions reconegudes.

Dins d’aquests pressupostos es contemplen diversos projectes, com els tres trams del projecte 2+1 de la C-12 (Amposta-Vinallop, Vinallop-Tortosa i Tivissa-Mòra la Nova), per als quals els pressupostos suportaran la licitació. També s’inclouen 6 milions d’euros per a l’Estratègia Delta i 6,9 milions per a les obres del regadiu Xerta-Sénia. Es destina una partida de quasi 350.000 euros en assistència tècnica al Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica (PDUAE) del polígon Catalunya Sud, i 16 milions d’euros per a l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, complementats amb més fons durant el 2025 per a la finalització de les obres. S’hi inclouen també 1, 7 milions d’euros per al desplegament de fibra òptica a tot el territori, la inversió de 3,3 milions d’euros en obres de modernització a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, i 1,6 milions d’euros en la nova construcció del consultori local de Jesús.

Dades d’interès

D’acord amb el Projectes de pressupostos de la Generalitat per al 2024, els projectes més destacats per comarques són els següents: 

Baix Ebre

 1. Obres d’ampliació i modernització de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta: 16,4M€ 
 2. Conservació de carreteres: 4,0 M€
 3. Obres Xerta-Sènia, xarxa primària: 3,7 M€
 4. Obres regadiu Xerta-Sènia, xarxa de reg: 1,6 M€ 
 5. Nova construcció del consultori local de Jesús: 1,6 M€
 6. Rehabilitació energètica Escola Nàutico Pesquera de Catalunya, a l’Ametlla de Mar: 697.756€
 7. Execució del projecte constructiu d’ampliació i millora de la rampa de peixos a l’assut de Xerta, al tram final del riu Ebre: 598.751 €
 8. Millora i transformació 2+1 C-12 Amposta-Lleida – Tram Amposta-Vinallop: 9,4 M€ 
 9. Millora i transformació 2+1 C-12 Amposta-Lleida – Tram Vinallop-Tortosa: 6,2 M€ 

Montsià

 1. Obres regadiu Xerta-Sènia, xarxa de reg: 1,6 M€ 
 2. Conservació de carreteres: 1,1 M€
 3. Construcció aula de natura de Mas de Barberans per 761.529€
 4. Anellament mitja tensió del port i millora de la plaça portuària del Garbí, a La Ràpita: 665.473
 5. RAM REACT. Inversions a l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar i Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona: 599.611,4€
 6. Millora del dic del recer, a les Cases d’Alcanar: 200.000€ (3,2M€ fins 2025)
 7. Estratègia Delta – Mesures de protecció al Delta de l’Ebre: 6 M€
 8. Millora i transformació 2+1 C-12 Amposta-Lleida – Tram Amposta-Vinallop: 9,4 M€ 

Ribera d’Ebre

 1. Inversions a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre 2,9 M€
 2. Obres a l’estació depuradora de Tivissa: 2,4 M€
 3. Restauració del Castell de Miravet: 1 M€
 4. Projecte d’instal·lació de planta solar aïllada a l’estació de bombament de regadiu Garrigues Sud a Flix: 992.209,4 €
 5. Conservació de carreteres: 646.373 €
 6. RAM REACT. Inversions a l’Institut de Flix: 637.648 €
 7. RAM REACT. Inversions a l’Institut de Julio Antonio de Móra d’Ebre: 407.616 € 
 8. Millora i transformació 2+1 C-12 Amposta-Lleida – Tram Tivissa-Móra la Nova: 5,6 M€ 

Terra Alta

 1. Conservació de carreteres: 3,2M€
 2. Segona ampliació del Polígon Industrial La Plana a Gandesa: 200.756 €
 3. Desplegament de fibra òptica: 247.162 €
 4. Reordenació de l’entorn del Centre de Visitants de la Terra Alta del Parc Natural dels Ports: 111.825 €

Rdacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -