14.3 C
Amposta

La Galera engega una nova edició de la Fira de la Terrissa amb nous tallers i una exposició d’Arnau Trullén, d’entre les novetats més destacades

La presidenta del Parlament, Anna Erra presidirà l'acte oficial d'inauguració que tindrà lloc el dimecres 1 de maig, a les 11:15 h al saló de plens de la Galera

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Del dimecres 1 de maig fins al diumenge 5 de maig, la Galera celebrarà la XXIX edició d’Argila, la Fira de la Terrissa. Ceramistes i terrissers d’arreu del país, i també de Portugal, Marroc, Hongria i França es trobaran entre els carrers major i Sant Llorenç, la plaça del Mercat, la de l’Ajuntament, el centre i la Travessia del Forn de la Galera. La presidenta del Parlament, Anna Erra presidirà l’acte oficial d’inauguració que tindrà lloc el dimecres 1 de maig, a les 11:15 h al saló de plens de la Galera.

Cartell de la XXIX Fira de la Terrissa, a la Galera. 2024.

Enguany, com a novetat des de l’Ajuntament han augmentat el nombre de tallers que fan els artesans de la Fira. Uns tallers participatius i demostratius on es podrà admirar el treball al torn tradicional de terrisser. També destaca un taller que consistirà en la transferència d’una imatge damunt del fang, contribuint a la creació d’una ciutat efímera o inclús descobrir la tècnica de la creació d’un plat expandit a partir d’una placa esgrafiada.

D’entre les activitats destacades també hi ha la cuita en viu de la mà dels artesans d’Hongria, i un concert de música amb instruments de terrissa elaborats pel mestre terrisser local Joan cortiella, a càrrec de la Banda de Música Sant Llorenç de la Galera, el divendres al vespre.

Per tal de fer arribar més al públic l’ofici de terrisser, una de les novetats també ha estat la introducció d’una xerrada que tindrà lloc el dijous 2 de maig, a les 11 del matí al Museu Terracota, que anirà a càrrec de l’antropològica Ingrid Bertomeu i aquesta porta el títol de “L’ofici de canterer a la Galera i Miravet, en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre“.

El mateix dijous es farà la presentació del llibre ‘Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana’ de Ramon Violant i amb il·lustracions de Ramon Noè, on la tradició de la terrissa del municipi està molt present.

A més, de la diversitat d’activitats que també es podran visitar i disfrutar al Terracota, el centre d’Interpretació de la Terrissa, situat als baixos de l’Ajuntament de la Galera. El museu estarà obert amb el seu horari habitual, de 10 h a 14 h i de 16 h a 21:30 h, i aquestes són les exposicions que es podran visitar:

  • Sala 1, l’exposició permanent: Història de la terrissa i els terrissers de la Galera: procés artesà de creació d’una peça de terrissa, famílies de terrissers, tipologies de peces de la terrissa galerenca, etc.
  • Sala 2, una exposició temporal: “Ceràmica sigillata romana”, d’Arnau Trullén del Taller Ars Ficitilis a Lezoux (França). Aquesta es podrà visitar fins al 20 de maig.
Cartell de l’exposició “Ceràmica sigillata romana” d’Arnau Trullén del Taller Ars Ficitilis a Lezoux.

El comissari d’aquesta exposició és l’arqueòleg i ceramista Arnau Trullén que és llicenciat en Història per la URV, DEA en Arqueologia Clàssica per Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i Doctor Europeu amb l’especialitat d’Arqueologia (ceramologia) per la URV. El taller d’Arnau està emplaçat a Lezoux en Auvernia (França), i és reconegut com un dels principals centres de fabricació de la vaixella sigillata entre el segle I aC i el III dC.

El treball del taller es distingeix per la reproducció fidedigna de ceràmiques de l’antiguitat a partir de les dades obtingudes per les recerques arqueològiques pel que el taller fa una gran tasca de difusió de la història i el patrimoni. Arnau uneix la seva experiència i coneixements en arqueologia i la tradició mil·lenària de l’ofici de ceramista, i el resultat són aquestes peces decorades amb la tècnica de la “terra sigillata”. El títol evoca a l’expressió llatina que significa «terra (o ceràmica) segellada», és a dir, que ha rebut la marca d’un segell i que té habitualment un color vermell brillant.

Aquesta exposició és totalment nova per centre de la Galera, ja que habitualment acullen ceràmica artística o terrissa tradicional, però mai havien tingut reproduccions de peces de l’antiguitat.

L’entrada a la Fira i els tallers són gratuïts i l’horari de la fira és el mateix que el del museu, de 10 h a 14 h i de 16 h a 21:30 h.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -