14.3 C
Amposta

La façana de la catedral de Tortosa recuperarà l’aspecte original del segle XVII

El frontispici del temple no s'havia restaurat des de la seva construcció i presentava un important estat de degradació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La catedral de Tortosa tornarà a lluir com al segle XVII després de l’actuació integral de neteja i restauració de la façana principal. La primera de les fases de la intervenció s’ha centrat en la conservació en el frontispici del temple, el qual no s’havia restaurat des de la seva construcció. El pas del temps, així com també els conflictes bèl·lics dels últims anys, han deixat marca a la catedral. L’arquitecte de l’obra, Carlos Brull, ha destacat la importància dels elements decoratius de la façana, construïts principalment amb pedra Jasti de la Cinta. Aquest material, segons Brull, també és present en altres temples catòlics del Vaticà de la mateixa època. Està previst que les obres acabin la primera setmana de setembre.

El restaurador Manel Iglesias ha explicat que la intervenció es va iniciar l’abril de 2021 amb d’avaluació de l’estat del frontispici. A partir d’aquí, es van detectar tots aquells elements perduts a causa de pas dels anys o bé pels impactes de projectils en guerres passades. És el cas per exemple de l’impacte d’una bomba de la Guerra Civil al bell mig de la façana central, que es preservarà tal com està ja que no representa un perill per a l’estructura.

Malgrat això, també caldrà reconstruir alguns elements decoratius que s’han malmès amb pedra natural. Iglesias ha detallat que en funció de cada material que es troba a la façana s’han iniciat processos de neteja específics per garantir el seu manteniment. Segons expliquen els professionals destinats al projecte, l’objectiu és garantir la conservació i el manteniment dels valors artístics, culturals i simbòlics que formen part de la catedral.

Més enllà de l’oxidació o la corrosió, la façana de la catedral de Tortosa també s’ha vist malmesa per culpa de la colomassa. És per aquest motiu que els tècnics treballen en un projecte per evitar la presència de coloms al temple, tot i que Iglesias adverteix que serà complicat protegir el conjunt de l’edifici.

Per la seva part, Brull ha insistit en “l’alt valor arquitectònic” de la catedral de Tortosa, un temple d’estil gòtic amb una façana barroca d’un ordre gegantí, “comparable al de les grans basíliques de la ciutat de Roma”. L’arquitecte ha fet esment al material utilitzat per la construcció del temple; d’una banda, pedra de Flix i de l’altra, pedra Jaspi de la Cinta, també coneguda com pedra Jaspi de Tortosa. Es tracta d’un material que també es va utilitzar en la construcció d’altres temples catòlics italians.

Finalització prevista el 2022

La primera de les fases de restauració de la catedral de Tortosa està previst que s’acabi per les festes de la Cinta, la primera setmana de setembre. És en aquest moment quan es retirarà la bastida que a dia d’avui es troba al frontispici del temple. La finalització d’aquestes obres coincidirà amb l’estrena de la plaça de la Catedral, uns treballs encarregats per l’Ajuntament de Tortosa.

A partir d’aquest moment, el bisbat preveu executar les tasques de restauració de la resta de façanes de la catedral de Tortosa. Per veure la restauració completament finalitzada caldrà esperar fins la primavera del 2022, segons el portaveu del bisbat, Victor Cardona. Aquestes són unes obres que tenen un pressupost de 479.871,10 euros (IVA inclòs) i que són sufragades pel Bisbat de Tortosa, el Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa.

El restaurador Manel Iglesias, l’arquitecte Carlos Brull i el mossèn Víctor Cardona parlen de les obres de restauració de la catedral de Tortosa, que acabaran a principis de setembre.

Una restauradora treballant a la catedral de Tortosa durant la intervenció integral de restauració del frontispici. Foto del 7 de juliol de 2021. ACN

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -