14.3 C
Amposta

La deltebrenca Cristina Jobs col·loca una escultura hiperrealista d’un bebè gegant a Madrid

"Qui no plora no mama" és l'escultura d'un bebè enorme de l'artista ebrenca Cristina Jobs que reclama la protecció de la lactància

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una de cada dues dones a l’Estat espanyol s’amaga en donar el pit al seu bebè en públic, segons un estudi de LOLA MullenLowe i LinQ Market Research España realitzat a finals del 2022 entre 200 mares lactants entre 18 i 50 anys, i recollit per l’organització Teta&Teta per a la seua campanya “Qui no plora no mama”, amb què demanen una llei específica que protegeixi la lactància en públic.

Per això, a més, han col·locat una escultura hiperrealista d’un bebè enorme, obra de l’artista deltebrenca Cristina Jobs, que estarà durant una setmana a la plaça del Reina Sofia de Madrid amb l’objectiu d’aconseguir firmes per impulsar aquesta iniciativa.

Segons aquest estudi, un 85% de dones creuen necessari veure protegit el seu dret a alletar en públic, ja que un 63,5% de dones s’han sentit jutjades per donar el pit i un 15% assegura que se’ls ha arribat a cridar l’atenció per això, convidant-les a tapar-se o anar-se’n a un espai més reservat. Així ho ha posat de manifest aquest dimarts la portaveu de Teta&Teta, Marina García Canedo, durant la presentació de la iniciativa.

La jurista experta en drets humans Violeta Assiego ha incidit que malgrat que cap llei prohibeix la lactància materna en públic, la manca d’una regulació que protegeixi aquest dret fa que a dones i nens encara se’ls discrimini en llocs públics com museus, restaurants o biblioteques, entre d’altres.

I és que, si bé la Llei Orgànica per a la igualtat efectiva entre home i dones de l’any 2007 garanteix la protecció i no discriminació sobre la maternitat, no evita les “pressions nocives” que reben les mares, ha aprofundit.

En aquest sentit, ha explicat que a Espanya moltes dones posen reclamacions i no s’han arribat a judicis perquè amb la Llei d’Igualtat es deixa clar que és legal, però igualment ja han hagut de passar per un moment incòmode.

Per això, una llei estatal específica és necessària, ha insistit Assiego, que posa com a exemple el País Basc com a única comunitat autònoma que protegeix concretament la lactància natural en llocs públics.

“És un dret humà, d’infància, de les dones i el que està en joc també és el dret a la salut al màxim nivell. És un dret que necessita una protecció específica per blindar la no-discriminació i evitar que les dones es vegin exposades”, ha reiterat, per subratllar també que donar el pit “garanteix un món més sostenible i la lluita contra la pobresa infantil”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -