El ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa, celebrat ahir, va aprovar per unanimitat l’adhesió al Consorci dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). Amb aquesta decisió volen posar en valor el patrimoni memorial de la Batalla de l’Ebre i contribuir a la difusió i coneixement dels espais i dels fets històrics de la Guerra Civil.
Amb l’adhesió, el COMEBE donarà suport tècnic especialitzat a l’Ajuntament, permetrà exhibir els elements de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, i oferirà material divulgatiu per destacar el paper de Tortosa durant la Guerra Civil. “Treballem per la memòria democràtica a través d’actes com el cicle de Memòries Tortosines o la senyalització del patrimoni memorial“, va explicar la regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà.
D’altra banda, el ple ordinari també ha aprovat, per unanimitat, una modificació puntual del pla especial urbanístic del conjunt històric artístic, que permetrà la instal·lació de plaques solars en els edificis d’aquest àmbit, així com una modificació puntual del POUM a l’avinguda Don Álvaro, 258-260 de Campredó.
Junts per Tortosa
En l’apartat de propostes municipals, Junts per Tortosa va presentar una moció per ampliar el nombre d’estacions de recàrrega de vehicles elèctrics a la ciutat. L’objectiu d’aquesta iniciativa és impulsar la mobilitat sostenible i reduir les emissions de gasos contaminants, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
Actualment, Tortosa compta amb quatre punts de recàrrega, situats en llocs com la plaça de la Immaculada, el parc Teodor González, l’estadi WIN i el Consell Comarcal del Baix Ebre. L’ús d’aquests punts s’ha triplicat en els últims anys, arribant a més de 94.000 KWh consumits el 2022 i amb més de 4.000 connexions. “És important continuar ampliant la xarxa per a cobrir tots els barris i arribar també als pobles de Reguers i Vinallop“, va declarar Sorolla.
La proposta va ser aprovada amb els vots favorables de Junts, Movem Tortosa-PSC i Esquerra i el vot en contra de la CUP.
La CUP va justificar el seu rebuig afirmant que la proposta es basa en premisses errònies i que, en la seva opinió, s’allunya del model de transició energètica sostenible i justa que defensen. Segons la CUP, el cotxe elèctric transmet la falsa sensació d’un sistema de transport ecològic sense una reducció dràstica del nombre de vehicles, ni una reorganització urbanística ni la priorització del transport públic i no motoritzat. A més, van assenyalar que, tot i millorar la qualitat de l’aire, aquesta solució no aborda altres problemes com l’ocupació de l’espai públic i pot agreujar impactes ecològics relacionats amb la mineria.
En l’apartat de precs i preguntes, Anna Rehues, de Junts per Tortosa, va preguntar a l’alcalde sobre les irregularitats en la contractació del gerent de Tortosa Esport, qüestionant qui assumiria les responsabilitats polítiques i quines mesures es prendrien per garantir la transparència i la legalitat en futurs processos de contractació. Jordan va respondre que s’està revisant la totalitat dels contractes municipals i de les societats vinculades, destacant que “evidentment” hi ha aspectes millorables. Va afegir que, tot i que l’error administratiu es va corregir i que només hi havia un candidat en el procés, el problema s’ha rectificat.
Rehues va reiterar que la preocupació no era la contractació en si, sinó el salari de gairebé un mes amb 2.435,35 euros abonat a una persona que no podia ser contractada. Va insistir en la pregunta de qui assumiria les responsabilitats polítiques i quines mesures s’implementarien per assegurar la transparència en el futur.
Per la seva banda, Yolanda Cardona va demanar que els horaris dels plens es coordinessin millor amb els horaris laborals. “Entenem les urgències quan són necessàries, però que cada mes es convoquin fins a tres plens no és una urgència, sinó una falta de desorganització”, va remarcar. Jordan va respondre defensant l’organització municipal, recordant que ell també va haver de demanar permisos quan estava a l’oposició per assistir a plens extraordinaris.
La CUP Tortosa
La CUP Tortosa va proposar revisar la dedicació del nom de Joan Moreira a un espai cultural i al Passeig de Joan Moreira de la ciutat. Selene Alberich, portaveu de la CUP a l’Ajuntament de Tortosa, ha explicat que la demanda es fonamenta en les investigacions, recentment fetes públiques, que han suscitat dubtes sobre la idoneïtat de mantenir aquest reconeixement.
Alberich va recordar que el folklorista Moreira va testificar contra Sebastià Campos Terré, periodista i director del diari Tortosí el Pueblo, fet que va contribuir a la seva posterior detenció, judici militar i execució pel règim franquista. “No es tracta de qüestionar el valor de l’obra de Moreira, però la seva col·laboració en la repressió franquista l’invalidaria per rebre l’honor de tenir un espai cultural amb el seu nom“, va afirmar la portaveu.
La CUP va proposar que la Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament iniciï un procés de revisió per substituir el nom dels espais dedicats a Moreira. Alberich va defensar que aquest canvi seria un acte de reparació per a les víctimes del franquisme i una manera de recuperar i dignificar la memòria silenciada. “Amb aquesta acció, Tortosa podria reconstruir un relat que posi en valor el seu passat popular, progressista, catalanista i republicà“, va concloure Alberich.
La moció va rebre el vot favorable de la CUP, Movem-Tortosa-PSC, Esquerra i el vot en contra de Junts per Tortosa.
Junts per Tortosa, en el seu vot en contra va argumentar que Moreira va ser fundador de l’Orfeó Tortosí i autor de la lletra de l’Himne de la Cinta, i una figura clau pel que fa al manteniment dels costums i tradicions en l’àmbit de la cultura popular. “Sens dubte un llegat extraordinari que ha servit per alimentar moltíssimes generacions que han vist en l’obra de Moreira el camí a seguir per a la recuperació de cants, músiques i representacions teatrals”, va afirmar el regidor Domingo Tomàs.
Redaccio L.P.