Per tercer any consecutiu la Biblioteca de Móra la Nova participa del projecte “Biblioteques amb DO”. L’única biblioteca de la Ribera d’Ebre que hi forma part. Aquest projecte fa uns anys que està en funcionament i té l’objectiu d’acostar la cultura del vi a través de diverses manifestacions i llenguatges culturals. El calendari d’activitats pretén arribar als diferents grups d’edats i ja començarà el mateix dia 1 de setembre amb una activitat organitzada amb l’associació juvenil “Los descarrilats”.
El 6 de setembre Àngels Cid i Marc Jornet explicaran el seu conte “Les aventures de la vernatxeta” i el dia 13 inaugurarem l’exposició de l’artista local Idaira Palenzuela, Adriana Monclús ens ensenyarà “Lettering amb vi” i també coneixerem els vins de la cooperativa de Benissanet. El 10 de setembre com a prèvia a la Diada Nacional de Catalunya tindrem una exhibició de ball de bastons que acompanyarem amb mistela i pastes i també un taller infantil amb Núria Mendoza.
Quant a les activitats dirigides als adults, al club de lectura del dia 27 de setembre comentarem “Malanyet” amb el seu autor Pere Audí, tot tastant els vins del celler Molí de Rué de Vinebre. El dia 28 una activitat pensada per maridar la llengua i la literatura amb el vi, “De vins i de mots” amb David Vila. La llengua és la veu d’un poble, la font de les nostres arrels més pregones, i la literatura és aquesta llengua feta art, la paraula atansant-se platònicament a la bellesa. Un punt mitjà entre un recital i una xerrada oberta i participativa, en què els contes s’aniran intercalant amb curiositats i explicacions amenes sobre l’origen de les paraules i de les expressions del món vinícola. En resum, una experiència que ens vol fer despertar l’interès per la llengua, pels contes i, lògicament, pel vi. Aquesta activitat anirà acompanyada dels vins del celler “La farinera vins” de Rasquera.
Es tancaran les activitats del projecte amb una visita de camp a les vinyes de Miquel Escoda, també amb un tast de vins entre les vinyes. “Biblioteques amb DO” és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la implicació d’agents diversos, entre ells INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi), VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d’altres.
Redacció – V. Ll. S.