14.3 C
Amposta

La COVID-19 i la seva relació amb els aliments congelats

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Avui a Salut i Bons Aliments hem parlat sobre la COVID-19 i la seva relació amb els aliments congelats.

Càpsula 10. Salut i bons aliments. 18 novembre 2020

COVID19 i ALIMENTS CONGELATS

NOEMÍ: El virus de la Covid 19 es pot transmetre a través del aliments congelats? O aquesta teoria és més llegenda popular que no pas ciència? 

JORDI: Sens dubte és més llegenda que no pas ciència. A hores d’ara l’OMS descarta que el Covid 19 pugui transmetre’s a través dels aliments.

La actual pandèmia de la Covid-19 té a tot el món en alerta i qualsevol sospita d’un nou focus desperta tot tipus d’especulacions. Conseqüència d’això és què sovint hi han infundades alarmes; i aquesta n’és una.

L’alarma dels aliments congelats i aquest virus va començar el passat estiu a la Xina i a Nova Zelanda,  on la presència de nous casos després de diversos mesos sense tenir-nen cap, va crear una gran preocupació en les autoritats sanitàries. Per aquest motiu es van intensificar les anàlisis d’aliments congelats procedents d’altres països i es van detectar restes de coronavirus en aletes de pollastre arribades del Brasil i en gambes de l’Equador. Però eren restes de virus i no pas virus sencers. El virus només pot infectar si està sencer. Necessita sempre injectar el seu material genètic en una cèl·lula viva i que aquesta treballi per a ell i faci les seves funcions. Si no està el virus complert això és impossible. D’aquí que el virus no pugui reproduir-se sobre els aliments, ni congelats ni sense congelar. Sí pot succeir que el menjar s’hagi contaminat perquè la persona que el manipula hagi expulsat algun virus sobre ell, mitjançant diminutes gotes de saliva a l’esternudar, tossir o parlar.

Però si bé els virus no poden créixer ni desenvolupar-se sobre els aliments, perquè aquests no tenen cèl·lules vives, també és cert que, tant els virus com els bacteris, no moren al congelar-los, sinó que es conserven, encara que tampoc es multipliquen.

Per això els aliments poden ser una font potencial de contaminació, però no s’ha pogut demostrar en cap cas que sigui per menjar-los, sinó per tocar el menjar contaminat i portar-se les mans a la boca o el nas. El què és segur és menjar-los cuinats, perquè els virus no sobreviuen a temperatures superiors als 65 graus. Referent a això s’han fet alguns experiments de laboratori. I sempre s’ha arribat a la conclusió que els virus tenien la capacitat d’infectar tant els aliments congelats com els refrigerats. Però només si una persona els tocava i es portava les mans al nas o la boca. No passava el mateix si es consumien.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -