14.3 C
Amposta

La cooperativa L’Enllaç de l’Ebre afronta la crisi del coronavirus amb un servei a domicili

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

Dones, adolescents i joves, són més immunes al coronavirus segons mostra un estudi de seroprevalença

Un estudi de seroprevalença , que permet saber de manera aproximada quin és el nivell d'immunitat que ha desenvolupat la població respecte a una...
- Advertisement -
- Advertisement -

L’Enllaç de l’Ebre, la primera cooperativa agroecològica de producció i consum de les Terres de l’Ebre, inicia formalment la seva activitat aquest dilluns 20 d’abril, després de dos anys de treballs de preparació. L’Enllaç de l’Ebre és la primera cooperativa agroecològica integral i sense ànim de lucre de les Terres de l’Ebre, formada per persones, entitats i empreses productores i consumidores. I neix amb un catàleg d’una gran varietat de producte emblemàtics de les Terres de l’Ebre, procedents d’agricultura i ramaderia ecològica, i amb 68 sòcies, de les quals més de 30 són productores.

El projecte va sorgir de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d’escala per sortir d’un estat d’estancament, de la necessitat de les productores de tenir una plataforma de comercialització justa i de la necessitat de les empreses de restauració, menjadors escolars o botigues agroecològiques de tenir un accés fàcil al producte agroecològic de proximitat i oferir a la seva clientela producte de qualitat. Ara inicia formalment l’activitat en un moment que, per les circumstàncies del moment i per una major conscienciació d’una part important de la població, el consum agroecològic i de proximitat viu un moment de certa efervescència.

Enllaç entre producció i consum, en una xarxa de distribució participativa i sostenible

Per això, tal i com es desprèn del seu nom, L’Enllaç de l’Ebre neix amb l’objectiu de fer de pont entre les productores i les consumidores del territori, en una xarxa de distribució alimentària participativa i sostenible. Ho fa amb la pretensió de dignificar la pagesia i les productores i facilitar l’accés a un consum responsable a la població dotant així d’una major resiliència al territori a través dels principis de la sobirania alimentària. L’objectiu és que puguin fer-se sòcies de la cooperativa tant les entitats productores i elaboradores com menjadors escolars, petit comerç, restaurants, grups de consum, col·lectivitats socials, etc.

Excepcionalment, amb motiu de la crisi social i sanitària del coronavirus, s’han definit unes rutes de transport per portar les comandes als domicilis de les sòcies particulars, als pobles de les Terres de l’Ebre, així com fins a Tarragona i Barcelona. Són mesures que proposa la cooperativa, de moment només mentre duri l’estat d’alarma actual. Així mateix, mentre durant aquest període s’aplicarà la tarifa més reduïda de les que s’han definit per a cada producte en funció del tipus de sòcia. Les sòcies de L’Enllaç de l’Ebre ja rebran aquest dilluns 20 d’abril el catàleg de productes amb les instruccions a seguir per poder-hi tenir accés. També s’ha habilitat una pàgina al web: www.somebre.org/vull-fer-comanda.

Una primera exportació de producte agroecològic de les Terres de l’Ebre a Dinamarca

El catàleg inclouproductes d’horta, fruita, fruits secs, arròs, oliva, mel, pasta i llegum. Pel que fa a la ramaderia, es disposa de producció ecològica d’aviram, corder i vedella. Entre altres poblacions, la producció prové d’explotacions agroecològiques de Tortosa, Roquetes, Benifallet, Vinaròs, Tivissa, Alcanar, la Galera, la Torre de l’Espanyol, Paüls, l’Ametlla de Mar, Bot, Calaceit, el Perelló, Rasquera, Camarles o l’Almadrava.

Més enllà de subministrar amb producte de proximitat a particulars i empreses des sectors de l’alimentació, el comerç i la restauració del territori, L’Enllaç neix també amb una vocació exportadora. En aquest sentit, ja el passat mes de gener es va enviar a Dinamarca una primera comanda de 800 quilos de cítrics, oli, ametlles, olivada, arròs i pasta de L’Enllaç de l’Ebre, i la setmana passada una comanda de cítrics a França.

Un segell propi de qualitat que vagi més enllà de les exigències del certificat ecològic

Mentrestant la cooperativa continua treballant en el projecte d’implantar un segell de qualitat propi, SOMEBRE, amb criteris consensuats entre les sòcies però que sí que es pretén que vagin més enllà de les exigències del certificat ecològic estàndard, amb l’objectiu de reforçar el compromís social i ambiental de L’Enllaç amb el territori i les pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi.

L’Enllaç de l’Ebre ocupa un dels espais de la cooperativa agrícola de l’Aldea i va constituïr-se oficialment com a cooperativa el 14 de novembre passat. Aquest mateix dia es va elegir el primer consell rector de la cooperativa, presidit per Marisa Bordera, del restaurant La Barraca de l’Ampolla, una de les sòcies consumidores de L’Enllaç.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Poca afluència de visitants als municipis turístics de l’Ebre en el pont de la Puríssima

Els municipis turístics de les Terres de l'Ebre i la Costa Daurada han rebut poca afluència de visitants, segons els alcaldes consultats per l'ACN....

La familia Qu produirà 600.000 mascaretes a una fàbrica del polígon Baix Ebre

Wenyi Qu Xie, emprenedor de Wenzhou (la Xina), va arribar a Tortosa (Baix Ebre) buscant una nova vida fa gairebé 40 anys. Primer es...

Agricultura abona més de 8M € a les Terres de l’Ebre per a la conservació de races autòcotones de l’any 2020

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya inicia els pagaments de la campanya 2020 del Contracte Global d’Explotació...

El Consell Comarcal de la Terra Alta presenta un seguit d’inversions econòmiques destinades a reactivar el sector turístic a la comarca

El Consell Comarcal de la Terra Alta es va reunir aquesta setmana de manera virtual amb el sector turístic terraltí per presentar el conjunt...

El Consell Comarcal promou el comerç de proximitat amb la campanya ‘Jo compro al Baix Ebre’

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha posat en marxa aquest mes de desembre una campanya de promoció del comerç de proximitat amb el...
- Anunci -
- Anunci -