14.3 C
Amposta

La cooperativa agrícola d’Ascó es queda sense llum en plena campanya de l’ametlla

L'entitat devia tres rebuts per un descuit, però els responsables estudien accions legals perquè no van rebre cap avís

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La cooperativa Nova Agrícola Sant Isidre d’Ascó (Ribera d’Ebre) està sense subministrament elèctric des del passat dimecres. Operaris de l’empresa Elecnor van efectuar el tall de llum per impagament davant “la sorpresa i impotència” dels responsables de la cooperativa, que desconeixien que els tres últims rebuts no s’havien pagat perquè no havien rebut cap avís, segons asseguren. El tall de subministrament s’ha fet en plena campanya d’ametlles i ha impedit entrar prop de 20.000 quilos del fruit sec, uns 3.000 quilos diaris de mitjana. Molts pagesos han buscat altres compradors per evitar que el fruit se’ls faci malbé. El president Joan Pérez ha assegurat que estudien accions legals contra la companyia per les pèrdues que els ha ocasionat.

Els pagesos d’Ascó fa prop d’una setmana que no poden entrar ametlles a la cooperativa del municipi perquè els han tallat la llum. Dimecres passat, a la tarda, dos tècnics es van personar a la seu de la cooperativa Nova Agrícola Sant Isidre amb una ordre de tall del subministrament. Quan el president de l’entitat, Joan Pérez, va arribar a la cooperativa el tall de llum ja s’havia executat sense que en coneguessin els motius. Se’ls va informar que es devia a l’impagament dels tres últims rebuts. No ho havien detectat, però en podien fer front perquè no hi ha problemes econòmics sinó que es deu a un error o una distracció administrativa.

“Si ens haguessin avisat hauríem detectat l’error, hauríem fet la transferència i no hagués passat res. En una hora ens van avisar i ja teníem la llum tallada. No vam tenir temps de reacció”, ha denunciat el president. El compte corrent s’havia quedat al descobert i no se n’havien adonat ni els havien avisat. “S’han retornat tres rebuts, d’acord culpa nostra, però ningú ens ha avisat, diuen que ens han enviat cartes, però no tenim res”, ha assegurat el president.

Tot i saldar el deute aquest dilluns, la cooperativa segueix sense subministrament. “Ens diuen que tardaran uns dies perquè han de verificar que s’han ingressat els rebuts”, ha explicat Pérez. “Comptem que fins dimecres o dijous no tindrem llum i estem en plena campanya d’ametlles”, ha afegit. Cada dia que passa sumen pèrdues. Molts pagesos han optat per buscar altres compradors i molt fruit s’està fent malbé. “Tinc a la finca mig camió d’ametles tapades amb borrasses, però li ha caigut la pluja a sobre”, lamenta el president de la Nova Agrícola d’Ascó. Des de dimecres s’han deixat d’entrar uns 3.000 quilos d’ametlla diaris de mitjana.

Ara estudien prendre mesures legals per reclamar danys econòmics i també morals. “Això és una clatellada i ens sentim impotents”, ha dit Pérez, perquè afecta la imatge de la cooperativa de cara als cooperativistes i també de cara als seus socis de la cooperativa de Santa Bàrbara. Tenen signat un conveni amb l’entitat de Montsià i treballen per tancar una fusió. La de l’oliva serà la tercera campanya que treballen plegats i és la primera campanya d’ametlles que entraven.

Pérez ha insistit que no hi ha problemes econòmics a l’entitat. Hi ha una campanya pendent d’acabar de liquidar amb els socis però la gestió és correcta. De fet, el conveni amb Santa Bàrbara ha permès fer inversions a la cooperativa amb noves cintes, una tolva per a les olives o una nova peladora d’ametlles. El president lamenta la situació que està vivint l’entitat en un municipi amb dos reactors nuclears. “És una vergonya el que passa a Ascó. Per a impulsar el sector primari i fer alguna cosa per quan se’n vagi la nuclear el dia de demà, no es fa res”, s’ha queixat.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -