14.3 C
Amposta

La conca de l’Ebre tanca l’any hidrològic amb les reserves més baixes dels últims cinc anys

La CHE assegura que s'han garantit tots els abastiments i usos industrials i s'ha salvat la campanya de regadiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha tancat l’any hidrològic 21-22 amb les reserves per sota de la mitjana dels últims cinc anys. Les reserves dels embassaments de la conca se situen per sota dels 2.900 hectòmetres cúbics (37%), mentre que la mitjana de l’últim lustre ha estat de 4.200 hectòmetres cúbics (53%). L’any hidrològic va començar amb unes reserves de 4.080 hm3 (51%) i ha estat marcat per les crescudes extraordinàries de desembre de l’any passat, la llarga sequera d’aquest estiu i també les poques pluges de l’hivern i la primavera. La CHE ha garantit els usos i demandes de l’aigua, però ha fet ajustos –amb prorrateigs i repartiment de dotacions- a les xarxes de rec de Bardenas, Alt Aragó, l’Urgell i el Segarra-Garrigues.

Segons els paràmetres del Pla Especial de Sequera de la conca de l’Ebre, el tram d’Aragó, el Segre i el tram final de l’Ebre estan en situació d’emergència pel baix nivell de les reserves. El sistema Gallec-Cinca-Noguera Pallaresa estan en alerta i la resta de la conca està en una situació de normalitat o prealerta, com és el cas de la capçalera del riu, l’eix de l’Ebre i la Noguera Ribagorçana.

La CHE assegura que s’han garantit tots els abastiments i usos industrials i s’ha salvat la campanya de regadiu.

Menys pluges

En el conjunt de la conca ha plogut un 13% menys que la mitjana dels últims vint anys i va ploure la meitat del que ha estat habitual durant els mesos de maig, juny i juliol. El desgel al Pirineu també va començar abans d’hora, a meitat abril, i tampoc ha permès aprofitar les aportacions al riu d’altres temporades. A tot, cal sumar les altes temperatures que s’han allargat de maig a agost i que han augmentat “els processos d’evapotranspiració”.

L’any passat, l’octubre va ser un mes sec, el novembre va ser plujós i el desembre va ser plujós al nord-est i molt sec al sud-est. L’hivern va acabar amb un gener i febrer molt secs i un març plujós.

Més neu, menys temps

D’altra banda, les reserves de neu a tota la conca de l’Ebre les nevades van ser importants a finals de novembre, per sobre de la mitjana, fins ben entrat el mes de gener. La reserva màxima de neu es va registrar a mitjan desembre. Però de gener a abril les reserves pràcticament no van augmentar i al març, que és quan s’assoleixen els nivells màxims, les reserves eren un 25% inferiors als últims cinc anys i es van esgotar a finals de maig, un mes abans que un any habitual.

Poques reserves per al rec a l’estiu

L’estiu va començar amb un 68% de reserves als embassaments (5.400 hm3) quan normalment estan al 80% (uns 1.000 hm3 més). A l’estació d’aforament de l’Ebre a Castelló l’any hidrològic ha tingut un volum circulant un 9% inferior a la mitjana de les últimes dues dècades, però similar a la mitjana del lustre, i a l’estació de Tortosa, ha estat un 28% inferior –un 24% menys que els últims cinc anys.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -