14.3 C
Amposta

“L’ofici d’apicultor és molt important, bàsic i necessari”

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest cap de setmana, 1 i 2 d’octubre, se celebren les segones Jornades Apícoles al Perelló amb ponències sobre apicultura, mercat d’apicultors, concurs de mels, visites guiades, etc. Aquestes jornades son el lloc de trobada de diferents apicultors, veterinaris, tècnics, comercials i interessats en el món apícola d’arreu de Catalunya, a dintre un marc incomparable com és la “capital de la mel” com a marca turística del Perelló.

Per conèixer de més a prop aquestes jornades, hem parlat amb el perellonenc Miquel Gil, tècnic Sanitari Apícola-TSA.

Com van néixer les Jornades Apícoles del Perelló?
Les JJAA del Perelló es van iniciar en el format que coneixem l’any passat (any 2021), i constitueixen una evolució de les tradicionals Jornades Tècniques d’apicultura que es venien realitzant al marc de la Firabril els darrers 20 anys, i que encara es realitzen, però són el format petit, doncs solen ser 2-3 xerrades que es fan en un matí i aquestes Jornades d’ara es realitzen al llarg de tot un cap de setmana. En el cas d’aquest any, hi haurà 14 intervencions en total.

-Les jornades apícoles s’han convertit en un referent arreu de Catalunya al món de l’apicultura. D’on ve la gent que hi participa?

Si, són les Jornades Tècniques de més nivell i més importants a Catalunya, doncs no existeix cap altre format similar a altres associacions, que solen fer el format “petit” com les de Firabril, d’un matí o una tarde, però no un cap de setmana, amb conferenciants especialistes en els seu camp (veterinaris, biòlegs, apicultors professionals i tècnics, que venen o han vingut de diferents indrets, no només de Catalunya, sinó d’Astúries, Madrid, València, Galícia, Itàlia, Grècia o altres punts. Els assistents que venen, doncs majoritàriament són de Catalunya, però també d’Aragó, Astúries, País Basc….

-Com veieu el futur de les jornades apícoles?

El futur de les Jornades sembla que està assegurat, tot i què muntar un esdeveniment d’aquest tipus comporta molta feina per seleccionar temes, possibles conferenciants, disponibilitat seva, preus i altres despeses derivades de l’organització, però la idea és seguir apostant per aquest format.

-Creieu que l’ofici està prou valorat per les institucions?

Per les institucions, depèn de quines si. L’ofici d’apicultor per la societat on no hi ha una tradició arrelada o desconeixement de les abelles, és desconegut, però en canvi el producte resutant, la mel, és molt coneguda i valorada. És un ofici que podríem qualificar com de “diferent”, però molt necessari per al manteniment dels ecosistemes naturals i la producció de plantes, fruites i verdures, per tant, l’ofici d’apicultor és molt important, bàsic i necessari per a la preservació i supervivència dels humans i consumint mel de proximitat estem realitzant un benefici triple: que l’apicultor pugui seguir treballant amb les abelles, que aquestes puguin seguir realitzant tasques de pol.línització (el 80% de les plantes de la terra es pol.linitzen gràcies a la tasca de les abelles) i que la cadena alimentària fins a nosaltres, tingui l’equilibri que té, i nosaltres poguem seguir vivint.

-El concurs de mels és el més antic de tot l’Estat i una referència per al món apícola. Com s’organitza aquest concurs i com es valora?

El concurs de mels d’aquesta edició és el XXXVIè, i es va iniciar l’any 1983, per tant és el més antic de tot l’Estat espanyol.

Hi ha 4 categories:
MEL DE ROMER
MEL DE TARONGER-CÍTRICS
MEL DE MILFLORS
MEL D’ALTA MUNTANYA
Hi ha normalment 4 membres del jurat que avaluen les mostres i hi ha 2 premis per cada categoria: PRIMER I SEGON.
La mostra amb més puntuació de totes té el premi ABELLA D’OR, que és la més amb més puntuació de totes les 4 categories.
Redacció- Xavi Llambrich
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -