14.3 C
Amposta

La CHE comença els treballs per mobilitzar els sediments a la cua del pantà de Riba-roja i Mequinensa

La primera fase té un pressupost d'1,2 milions d'euros i determinarà la metodologia més eficient per fer aquesta tasca

El més vist

Publicitat

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) han començat els treballs per mobilitzar sediments des dels pantans de Mequinensa i Riba-roja d’Ebre. Es tracta d’una prova pilot que s’ha començat amb l’adequació del terreny perquè la maquinària pesant pugui treballar-hi amb més facilitats i s’allargarà fins al 2024. El cap de l’àrea de Gestió Ambiental de la CHE, Lorenzo Polanco, ha explicat que la intervenció té un pressupost d’1,2 milions d’euros i ha de servir per moure uns 13.000 metres cúbics de sediments i determinar quina és la metodologia més eficient per fer aquesta tasca, amb l’objectiu d’aplicar-ho a futures actuacions.

El cap de l’àrea de Gestió Ambiental de la CHE, Lorenzo Polanco, conversa amb l’alcalde de Mequinensa a la zona on es farà la mobilització de sediments. ACN

La CHE i MITECO són els principals impulsors d’aquest projecte que s’articula en tres fases i es desenvoluparà en sis anys. La primera fase, pressupostada en 1,2 milions d’euros, inclou la prova pilot per mobilitzar els sediments acumulats a la cua del pantà de Riba-roja i Mequinensa.

Els primers treballs es fan entorn de l’espigó del camp de regates, on els sediments s’extrauran amb retroexcavadores i es transportaran amb camions per abocar-los en una zona més profunda del riu Segre. També s’aplicarà una variant de transport amb bombeig per canonada, amb sediments abans barrejats i diluïts amb aigua. Aquests treballs duraran tres mesos i es preveu mobilitzar uns 4.700 metres cúbics.

A principis de 2024, l’operació arribarà a la zona pròxima a les piscines de Mequinensa, on l’extracció es farà amb la tècnica de draga de succió i el transport per bombeig amb canonada. Aquesta part de la intervenció es preveu allargar uns 5 mesos i mobilitzar uns 8.000 metres cúbics de sediments.

“L’objectiu és fer estudis, actuacions i mesures encaminades a esbrinar quina modalitat és més eficient”, ha dit Polanco, i determinar quina d’aquestes es pot aplicar “a gran escala per alliberar aquests sediments” en altres zones del territori.

Aquests sediments s’acumulen des de fa dècades al marge del riu Segre a l’altura de Mequinensa. L’alcalde, Antonio Sanjuán, ha lamentat que aquesta problemàtica ha generat greus perjudicis econòmics al municipi perquè ha impedit la celebració d’esdeveniments esportius aquàtics que s’hi feien així com la captació d’aigua de qualitat de les empreses que s’ubiquen al polígon industrial que hi ha a 4 quilòmetres del municipi. De fet, Sanjuán ha explicat que han hagut d’habilitar una conducció d’aigua procedent des de Mequinensa per a les empreses del polígon perquè puguin continuar desenvolupant la seva activitat.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -