14.3 C
Amposta

La campanya d’oli a l’Ebre: s’esperen pèrdues d’entre el 50% i el 90% amb els preus disparats

Soldebre preveu una caiguda de la producció del 50%, en canvi, la DOP Oli Terra Alta creu que podria ascendir fins al 90%

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Comprar oli d’oliva verge extra és cada vegada més car i això ha provocat que moltes persones s’hagin afanyat a omplir el rebost per si la cosa va a més. Cooperatives com la de Soldebre tenen molt poc estoc quan encara falta més d’un mes perquè comenci la nova campanya. En comparació a l’any passat, el preu de l’oli d’oliva verge extra s’ha disparat i és gairebé el doble. El litre ja costa a les Terres de l’Ebre 8 euros, quan l’any passat se situava en menys de 5 euros. Les previsions són que continuarà pujant perquè hi ha poques reserves i la producció no serà la que tocaria.

La sequera i les altes temperatures van arruïnar la collita d’olives de l’any passat a les Terres de l’Ebre i la resta de Catalunya i les previsions per aquest any tampoc són bones perquè la situació en moltes zones s’ha agreujat. El sindicat Unió de Pagesos ha explicat que a Catalunya s’haurien de fer unes 35.000 tones i l’any passat van baixar a 15.000 i aquest any podrien no arribar a les 7.000 tones.

Malgrat això, Ximo Valldepérez, gerent de Soldebre, ha explicat a Imagina Ràdio que al Baix Ebre i el Montsià la producció d’oli serà més bona que la de l’any passat, vora el 50%, ja que l’any passat es va assolir el rècord negatiu en producció, la qual va caure un 70%. La collita podria augmentar en funció de les pluges de les pròximes setmanes. Aquesta millora de la producció en aquestes dues comarques és deguda al fet que aquest 2023 ha plogut més en alguns punts, com ara la zona de Roquetes, que no pas l’any passat.

El gerent busca la part positiva de l’assumpte i creu que els preus tampoc són desorbitats i aquest fet el que provocarà és que “els pagesos rebin el que és just, cosa que fa molts anys que no passa perquè l’oli es pagava per sota del preu de mercat”. Això, però, pot fer que disminueixin els clients perquè decideixin comprar menys oli d’oliva o es passin a altres classes d’oli, conseqüències que s’hauran de valorar posteriorment.

Per altra banda, la situació a la comarca de la Terra Alta i part de la Ribera d’Ebre és pitjor que al Baix Ebre i el Montsià, ja que han estat més afectades per la falta de pluges. Josep Colat, president de la DOP Oli Terra Alta, explica en aquest mitjà que la producció serà semblant a la de l’any passat o pitjor si no plou. Esperen que la davallada de la producció d’oli d’oliva verge extra sigui de fins al 90%, però si plou d’ara al novembre aquesta davallada pot ser inferior, d’entre el 50% i el 60%. Malgrat això, segueixen augmentant els preus i això, segons Colat, “no és bo perquè els clients deixaran de consumir oli d’oliva i es passaran a altres tipus d’oli”.

Les previsions en general són que aquesta temporada serà dolenta a l’Ebre i al conjunt del país tot i que acabi plovent durant les pròximes setmanes. La campanya ja es va perdre durant els mesos d’abril i maig, per això hauria de ploure a partir del setembre perquè l’olivera torni a fer fruit i es pugui salvar la temporada del 2024.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -