14.3 C
Amposta

Kilroy va estar a Campredó

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A principis d’abril d’aquest any, l’Ajuntament de Campredó, al capdavant el seu alcalde, Damià, organitzava una xerrada sobre grafits de la Guerra Civil a càrrec del professor i expert en el tema, Enrique Gil. El nom de la xerrada era “Kilroy was here”. Encara, tal com recordava Enrique Gil s’hagués pogut dir: “Kilroy va estar a Campredó”.

La xerrada se celebrà a la Torre de Font de Quinto, lloc on durant el juliol de 1938 descansava “El Batalló la Comuna de París”, integrat a la XIV Brigada Internacional més coneguda com la Marsellesa. Batalló que a la matinada del dia de St. Jaume fou quasi totalment aniquilat quan intentava travessar el riu Ebre. Aquella matinada, les aigües del riu Ebre es van tenyir de roig de la sang d’aquells herois que varen donar la vida per defensar la República. Es calcula que 800 dels 1000 soldats que formaven part del batalló varen caure morts aquell fatídic dia.

Tanmateix, alguns d’aquells homes varen deixar la seva marca personal mitjançant dibuixos de grafits a les parets de la Torre de Font de Quinto. Des de sempre, els homes, de quan tenim consciència ens ha agradat immortalitzar les nostres petjades a llocs on poden perdurar força temps. El fet, i com he dit, en aquesta torre mítica de Campredó hi ha un conjunt de dibuixos fets per aquells soldats. Però, entre tots ells va sorgir un que no li corresponia, que no li tocava estar allí, simplement algú havia fet un salt en el temps. Un misteri que segurament mai ningú podrà revelar. Encara que l’amic, Emigdi Subirats, té una teoria que podria ser certa.

El curiós del cas, i gràcies al coneixement de grafits del professor, Enrique Gil, vam descobrir que entre els dibuixos de les parets museïtzades i apareixia un de mític, famós i estrany de Kilroy. Us preguntareu qui és aquest Kilroy? Doncs, segurament el primer “mem” o grafit global. Un símbol que utilitzaven les tropes americanes a la II Guerra Mundial per indicar que havien alliberat o conquerit un territori a les tropes enemigues. És a dir: un símbol de llibertat.

El misteri és que feia Kilroy a Campredó quan les tropes de la Marsellesa hi eren l’any 1938 i Kilroy va sorgir a la dècada següent? Qui va ser l’autor?, i perquè en mig d’aquells grafits de brigadistes? Com he dit abans, segurament, la resposta qui és l’autor no ho sabrem mai ni el perquè. Però una part del misteri sí: El Kilroy de la Torre de Font de Quinto va ser dibuixat a la dècada dels 80 del segle passat, el qui i el perquè només podrem fer conjectures i hipòtesis.

Batiste Forcadell, director del COMEBE

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -