14.3 C
Amposta

Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, envia una carta a Torra explicant els problemes del Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, empresa que gestiona les Salines de la Trinitat, ha enviat una carta al president de la Generalitat Quim Torra per tal d’explicar-li els problemes que pateix el Delta de l’Ebre i per tal de reclamar decisions i solucions urgents.

La carta:

“Molt Honorable Senyor
Permeti’ns que com a agents econòmics i empresarials del Delta de l’Ebre, ens dirigim a vostè com a màxim representant del govern de Catalunya.

Amb aquesta missiva pretenem explicar-li la necessitat que tenim de donar solució a un greu problema, el qual i de manera imminent, pot acabar amb la nostra activitat empresarial i econòmica. De la nostra activitat en depenen una bona part dels llocs de treball d’una zona en la que hi viuen més de 60.000 persones, majoritàriament en el sector primari i terciari. L’activitat empresarial que porten a terme la major part de les nostres empreses, defensa també en bona part els valors naturals, la biodiversitat, la cultura i la tradició vocacional cap als oficis que ens van ensenyar els nostres avantpassats.

Moltes de les nostres activitats, han de conviure amb un entorn singular, que en una bona part està integrat en el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el fràgil ecosistema natural de la seva àrea d’influència. D’aquí que posem tant d’interès i esforç en conservar-lo, ja que molts depenem també de la seva supervivència.

La viabilitat de la nostra activitat econòmica depèn de manera important del bon estat i conservació d’indrets com la Barra del Trabucador, l’Illa de Buda, la platja de la Marquesa, les badies dels Alfacs i el Fangar, i la desembocadura del riu Ebre. Aquests indrets són l’entorn del cultiu d’arròs i el marisc, la producció salinera, la pesca o les activitats cinegètiques, tot activitats, que d’una manera o d’una altra potencien els atractius gastronòmics i turístics de tota la zona, sense comptar una bona part de la gestió ambiental de l’aiguamoll millor conservat de Catalunya, el mes important de la Conca Mediterrània Peninsular i segon d’Espanya desprès de Doñana.

Com vostè sap, des de principi d’any, el temporal Glòria i diverses llevantades han deixat malmeses moltes de les zones referenciades. Sense anar més lluny, el mar ha engolit literalment la barra del Trabucador en diverses ocasions, ha provocat pràcticament un desastre mediambiental als Calaixos de Buda amb l’entrada de l’aigua salada i un retrocés de mes de 100 metres de la línia de la costa, ha inundat prop de 4.000 hectàrees d’arrossars prop de la Marquesa, ha avançat el tancament progressiu de la badia del Fangar, i ha taponat amb sorra la bocana del riu sense permetre l’entrada i sortida d’embarcacions.

Aquests fets se succeeixen reiteradament en els darrers anys, tot i que el temporal Glòria ens ha fet veure que, ho posem en marxa solucions ràpides i encertades, o aquests indrets poden acabar desapareixent definitivament sota l’aigua amb els temporals de la pròxima tardor. En aquest sentit, ens veiem en la necessitat més que en l’obligació, de reclamar la seva atenció i la del govern que presideix davant la emergència de la situació que requereix d’actuacions urgents.

El passat mes de maig, la Taula de Consens pel Delta ja va reclamar als governs espanyol i català la implementació d’un sistema de dragues per actuar de manera immediata al delta de l’Ebre. Entenem com a prioritària i urgent la regeneració de l'amplitud de les platges, des de l’Arenal fins al Trabucador, passant per tot el litoral nord i els calaixos de Buda. Li demanem que intercedeixi davant del govern català i inquireixi al govern de
l’Estat, tot el suport cap a aquesta petició que ha estat fruit del consens de tots
els sectors implicats.

Com a coneixedors de la realitat del Delta de l’Ebre, li reclamem accions d’emergència i una dotació pressupostària necessària per posar en marxa el sistema de dragues urgent, mentre es segueix treballant en la recerca d’una solució més definitiva.

Tal com ja va manifestar la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, si no es duu a terme de manera decidida tot aquest conjunt d’actuacions, ens podem trobar a la tardor en una situació molt pitjor que la generada pel temporal Glòria i agreujada pels episodis posteriors, de conseqüències fatals pel futur immediat del delta i irreversible, amb la pèrdua d’uns valors ambientals i naturals únics al nostre territori.

Més enllà dels efectes negatius que pugui tenir sobre les nostres empreses, les conseqüències poden ser devastadores per molts dels indrets reconeguts per la seva biodiversitat, el seu valor natural altament protegit. Els flamencs, i les mes de 350 especies d’ocells i la resta de fauna i flora associada que viuen a la zona depenen en gran part del bon estat d’aquest entorn i deixarien d’estar representats a Catalunya de no protegir-ne els seus ecosistemes.

Per tot el descrit anteriorment Molt Honorable senyor, li demanem una reunió amb tots els sota signants, amb l’objectiu de fer-li arribar personalment els nostres neguits i aclarir-li en una mateixa taula, qualsevol dels dubtes que pugui tenir.

Esperem que entengui la nostra preocupació i atengui amb la major brevetat possible les gestions per evitar un desastre econòmic, social i ecològic de gran magnitud.

Atentament” 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -