Aquest 2025, Ascó celebra Sant Antoni amb Joan Biarnés Munuera com a Clavari de la festivitat, una figura clau encarregada de custodiar la imatge del sant durant tot l’any. Per a Biarnés, aquest paper representa «un honor i una gran responsabilitat» en una festa que el poble viu amb especial intensitat.
La celebració, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional el 2010, tindrà lloc del 16 al 19 de gener i combinarà tradició i novetats per mantenir-se com una de les festes més emblemàtiques de les Terres de l’Ebre.
Una festa que respira tradició
La imatge de Sant Antoni, una talla de metre i mig que data de la postguerra, ocupa un lloc central en la celebració. Enguany, Joan Biarnés serà l’encarregat de custodiar-la a casa seva, una tasca que, com explica, «implica una família diferent cada any perquè involucra la figura d’un dels tres Majorals, qui organitzen la festa, com a Clavari: el Clavari custodia la imatge durant un any i a cada Sant Antoni, durant la processó Tres Tombs es fa la recollida de la talla a casa del Clavari d’aquell any, es duu fins a l’Església on té lloc la missa i després es trasllada fins a la casa del nou Clavari.»
Biarnés també destaca l’ambient únic que es viu durant aquests dies: «Sant Antoni no és només una festa; és un punt de trobada per a tot el poble, una manera de mantenir vives les nostres arrels amb germanor».
Actes tradicionals i nous espectacles
El programa de Sant Antoni inclou activitats tradicionals que giren entorn de tres pilars: religiós, lúdic i social. Algunes de les activitats són la recollida de llenya per a la foguera, els Tres Tombs i les esperades corrides de cavalls, matxos i rucs. Aquestes últimes se celebraran els dies 17 i 18 al Circuit de la Fontxinxella, i el 19 es traslladaran al carrer dels Clots, recreant les antigues curses urbanes.
Un dels moments més simbòlics de la festa serà la jota ballada al voltant de la foguera, amb la música de l’Associació Cultural pel Foment de la Jota d’Ascó. Una activitat que, segons explica Biarnés «sorgeix fa molts anys com una de les activitats populars que han anat passant de generació en generació i que, amb la foguera, pot simbolitzar l’allunyament dels mals esperits.» De fet, el qui va ser cronista local, Carmel Biarnés, situa l’origen del ball de la jota d’Ascó a l’època morisca, i és que als “Ordinaments de la vila d’Ascó” de 1520 ja es fa esment de la dansa.
A més dels actes tradicionals, la festa incorpora espectacles com el mentalista Juanma González, l’humorista Mario Ezno i una obra teatral que dona una visió moderna dels contes clàssics: “No me toques el cuento”. Les nits estaran amenitzades per grups com The Lux, Himalaya i Prèmium.
Un poble que celebra les seves arrels
Joan Biarnés convida tothom a participar en la festivitat: «És una oportunitat per gaudir de la cultura, les tradicions i l’hospitalitat d’Ascó.»
Redacció M.F
Enllaços relacionats: