14.3 C
Amposta

Investigadors de la URV identifiquen nous indicadors que permetrien diagnosticar l’alzheimer de forma precoç

La recerca ha permès descobrir un grup de molècules d'RNA petit no codificant capaces de regular el funcionament d'alguns gens

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’equip investigador de la URV-IISPV han analitzat mostres de gairebé 200 persones amb deteriorament cognitiu lleu del centre ACE Alzheimer Center Barcelona. Aquests són individus amb problemes cognitius i de memòria amb risc de desenvolupar la malaltia. La recerca ha permès identificar quinze molècules d’RNA petit no codificant que són capaces de regular el funcionament d’alguns gens, i estaven presents en el 85% dels participants amb més risc de desenvolupar l’alzheimer. 

Actualment, l’alzheimer és una malaltia degenerativa i incurable i es diagnostica mitjançant símptomes clínics, que es poden complementar amb proves d’imatge neurològiques -com la ressonància magnètica- i l’anàlisi del líquid cefalorraquidi a través d’una punció lumbar. Aquest darrer és un procediment invasiu i incòmode. Així, implementar l’anàlisi d’RNA a les tècniques de diagnosi millorarà l’experiència del pacient perquè reduirà l’ús de procediments invasius. A més, comprendre millor la funció que desenvolupen aquestes molècules en els estadis previs pot ajudar a dissenyar noves estratègies preventives i terapèutiques que alenteixin la progressió de la malaltia.

L’estudi forma part d’un projecte finançat per l’Institut de Salut Carlos III i liderat per la Catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, amb la participació d’investigadors de l’IISPV i el CIBERObn.

Redacció – L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -