14.3 C
Amposta

Instal·len 27 refugis de fauna a la Terra Alta i el Montsià

Els nous caus i basses es col·loquen per ajudar diferents espècies d'ocells, mamífers i rèptils

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) va instal·lar durant l’any passat més de 170 caixes niu a diferents arbres, situats en indrets de les sis comarques de la demarcació de Tarragona. A les Terres de l’Ebre s’han instal·lat 27 refugis per animals, en concret a la Terra Alta 7 i al Montsià 20. També va crear basses per amfibis, abeuradors per a fauna, refugis de rèptils i jardins de papallones. Així, l’entitat ecologista pretén potenciar la biodiversitat i millorar o generar hàbitats per a espècies vulnerables o en perill del territori. Aquestes espècies es troben amb “dificultats” a l’hora de trobar refugi, a causa dels canvis en els seus hàbitats, com són les alteracions als cultius o pertorbacions humanes.

Segons els ecologistes, es coneixen 40 espècies de moxions i 12 de mamífers que poden utilitzar caixes niu. Entre els moxions que usen aquestes caixes hi hala mallerenga carbonera i l’emplomallada, el cargolet, el pardal, la cuereta blanca, l’estornell, el mussol, el xot, el xoriguer i el gamarús. Pel que fa als mamífers, la majoria d’espècies de ratpenats també es beneficien d’aquests tipus de refugis.

Des del GEPEC indiquen que gràcies a la seua utilització es poden fer seguiments de les poblacions i alhora es conserven les espècies més forestals. Els quiròpters o ratpenats europeus, expliquen els ecologistes, són animals incapaços de formar el seu propi cau i depenen de la disponibilitat de refugis naturals per sobreviure. Aquests animals són essencials per al control de plagues d’insectes i es troben en estat amenaçat.

Totes aquestes accions, a més de protegir l’hàbitat i facilitar el procés de nidificació d’algunes espècies, serviran també d’instrument pedagògic per a la ciutadania, ja que les dades de l’evolució dels nius i de la cria dels polls s’introdueixen a l’aplicatiu informàtic del Projecte Nius de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).

A la Terra Alta:  

    • 5 caixes per a ocells insectívors

    • 1 estació de suport de ratpenats (formada per 5 models diferents de caixes niu)

    • 1 bassa temporal per a amfibis

Al Montsià:

    • 5 caixes niu per a ocells insectívors

    • 3 caixes niu per a xot

    • 1 refugi aeri per a ratpenats

    • 1 caixa niu per a gaig blau

    • 2 hotels d’insectes

    • 8 abeuradors per a fauna

Tècnic de l’entitat instal·lant una caixa niu © GEPEC-EdC

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -