14.3 C
Amposta

Hi vaig ser

Primera reunió entre els actors implicats en la contaminació atmosfèrica i odorifica l'empresa Bio sansa Cat sud i l'organització mediambiental AMEVESABA que ha dut la iniciativa davant la inacció d'Ajuntaments i Generalitat, convocant una reunió d'alt nivell amb l'assistència d'Acció Climàtica i Salut, l'alcalde de la Galera i l'alcalde en funcions de Santa Bàrbara

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El tema de la contaminació atmosfèrica i odorifica de l’empresa Bio sansa Cat sud està a l’ordre del dia a la comarca del Montsià, concretament al municipi de Santa Bàrbara. No fa massa, l’associació mediambiental AMEVESABA va convocar a una reunió, davant la inacció de la Generalitat i Ajuntaments, amb els actors més importants en aquest conflicte, l’empresa, els departaments d’Acció Climàtica i Salut de la Generalitat, l’alcalde de la Galera, l’alcalde accidental de Santa Bàrbara i membres de l’associació. Contra les opinions negatives de qui vindria a la reunió, la sorpresa va ser que van assistir tots els convocats, cosa que fa pensar que igual que els convocants també tenen, a priori, interès en acabar aquests episodis contaminants forçats per la bona tasca i direcció que l’associació mediambiental dur a terme per restablir la normalitat del municipi de Santa Bàrbara, fent fora la contaminació.

La situació entre l’empresa i AMEVESABA, els dos actors en conflicte amb interessos antagònics, uns per acabar amb la contaminació i els altres per generar com més sansa millor. És en aquesta situació que la primera reunió és important, d’aquí la convocatòria, per saber la flexibilitat de l’empresa a les peticions que des de l’associació se li puguin fer, la voluntat d’arribar a un acord i si es respectarà. La reunió va ser profitosa sobretot per les opinions que alguns membres de l’empresa ens van oferir, els que estaven més en línia d’una solució, els que no ho estaven tant van fer servir la tàctica del ventilador, escampar residus a tort i a dret, perquè no veiéssim els seus.

La meva intervenció en la reunió va ser demanar si la caldera la feien anar només amb sansa, em va contestar un soci de l’empresa afirmativament, tot seguit els vaig dir que aquestes calderes quan cremen sansa a altes temperatures produeixen molta contaminació particulada, cosa que els va disgusta i de forma coral. L’empresa, l’alcalde de la Galera i Acció Climàtica, varen negar la meva afirmació, semblava que tenien el guió après. A continuació, va prendre la paraula el tècnic de l’empresa per assegurar que el 80% de fum que surt per la xemeneia era vapor d’aigua el 20% restant no ho sabia, quan es fan afirmacions tan contundents cal acompanyar-les de documentació per ser creïbles, en els dos casos una cromatografia de fums i masses per validar les respostes, mentrestant em quedo amb l’estudi que va encarregar l’Ajuntament de Santa Bàrbara a la Universitat Politècnica de Catalunya, per mi vigent encara que hagi passat molt de temps, no n’hi ha un altre com a referència, quan els antics propietaris van parar la producció per la suspensió de pagaments, les unitats en grams de contaminació de partícules eren per preocupar-se. Vaig tornar a prendre la paraula per explicar que dues senyores van anar a veure al president de l’associació Lluc Roig per explicar-li que aquell dia s’havien llevat amb una forta picor als ulls i vaig posar sobre la taula la Contaminació Orgànics Volàtils en concret els policíclics (alcohols, dissolvents…) que son la causa d’aquestes molèsties, com en la primera intervenció meva la resposta va ser coral, Acció Climàtica, Ajuntament de la Galera i empresa per negar la meva afirmació sense aportar cap documentació per negar l’afirmació dels policíclics que aquesta recollida en l’estudi de la UPC.

Arran de les meves intervencions, un membre de l’empresa va afirmar que tots aquests problemes de contaminació només els tenien a casa nostra, que ell havia estat a Jaen i valoraven la sansa i cap ciutadà es queixava, donant la culpa no a la feina que fan, malt feta ells, sinó a l’associació per voler saber el que respirem a Santa Bàrbara, posant l’accent que fan una feina important per la comarca i que si haguessin de tancar per les reivindicacions d’AMEVESABA la comarca hi perdria. L’associació vol com a mínim la mateixa qualitat de vida pels ciutadans d’abans de la posada en marxa de l’empresa i rebutja totalment les afirmacions de l’empresa, entenent que si això arribes a passar seria culpa de l’empresa per no tenir filtres en condicions. Bé, fent una mica de bibliografia a Jaen les empreses que valoren sansa tenen els problemes multiplicats per quatre dels que tenim aquí.

Brusel·les diu que Villanueva del Arzobispo poble de Jaen és un punt negre per la contaminació de l’empresa de sansa que hi tenen que alliberen a l’atmosfera diòxid de nitrogen i partícules en suspensió provinents de la crema de la sansa. A tota Jaen i Andalusia la Junta ha denunciat aquesta contaminació a la fiscalia i el defensor del poble per abaixar-la un 50%, això havia d’haver fet la Generalitat i no quedar-se al costat donant el protagonisme a l’Ajuntament de la Galera, a més producció més problemes per les empreses, perquè les organitzacions mediambientals en defensa de la no contaminació atmosfèrica i Odorifica son d’àmbit estatal i molt potents. Per tant, el discurs de l’empresa no s’aguanta d’enlloc, només podrem creure en les afirmacions que faci l’empresa quan vagin acompanyades de documentació sòlida i contrastada.

Jo hi vaig ser, en aquesta primera reunió, convidat pel president d’AMEVESABA, Lluc Roig, com assessor de l’associació i crec que va ser molt positiva per l’associació i Santa Bàrbara, però hem de ser una mica pacients, per guanyar una guerra i hi ha moltes batalles i ser el que costa amb aquest tipus de contaminacions, però al final valdrà la pena. En els diferents resums periodístics fets al detall d’aquesta reunió, la meva intervenció inexplicablement s’ha perdut, per aquest motiu he volgut fer el meu resum amb propietat del tema perquè crec que la lluita és per les dues contaminacions, per tant, el centre de la qüestió.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -