14.3 C
Amposta

Fer exercici: el millor per adaptar-se al canvi d’hora

La matinada de diumenge s'entrarà en horari d'hivern: a les tres seran les dos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La rutina del canvi a l’horari d’hivern torna la matinada de dissabte a diumenge. Els rellotges aniran enrere una hora i partir d’aquell moment estarem a una hora de diferència del meridià de Greenwich, i no pas a dues, com passa amb l’horari d’estiu.

El 2018, la Comissió Europea va decidir eliminar aquest doble canvi, que al març ens dona una hora menys i a l’octubre ens proporciona una hora més. Però posteriorment es va decidir allargar-ho fins al 2021.

Fins i tot es va dir que els estats haurien de triar, l’abril del 2020, si volien quedar-se en l’horari d’estiu o en el d’hivern.

El que sol afirmar molta gent és que el canvi d’horari altera el ritme del son i pot provocar irascibilitat, decaïment, tristesa, fatiga, dificultat per dormir o son excessiva i dificultats per concentrar-se.

Segons explica Jaume Celma, vicedegà segon del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, afecta de manera diferent cada individu i això depèn de si té alguna malaltia o situació concreta que el faci més vulnerable. “Però és clar que ens afecta una mica a tots. Els primers dies ens falta o ens sobra una hora, i això trasbalsa. Però l’adaptació és cosa de pocs dies, d’una setmana, com a molt. I el canvi a la tardor impacta menys que el canvi a la primavera.”

Celma no creu que aquest any, amb possible toc de queda o un nou confinament, hi hagi un impacte especial. Pot tenir conseqüències, però, per altres motius, com no poder sortir. En tot cas, de cara a l’adaptació al nou horari, fa diverses recomanacions. “Intentar mantenir les rutines, però basant-se en el rellotge, i no pas en el que sentim. No intentar compensar-ho amb migdiades, que trenquen el ritme del rellotge intern.”

Per tant, l’hora de llevar-se ha de ser la mateixa i no hem de pensar que els primers dies ho compensarem dormint una mica més o alterant el nostre horari. Tampoc recomana fàrmacs per agafar el son o per estar més desperts.

Un altre consell és buscar la llum natural per produir melatonina, l’hormona reguladora dels cicles del son i la vigília. I fer exercici físic, que, segons Celma, és “”el millor antidepressiu i ansiolític”.

Alguns d’aquests consells no són adequats només per als canvis d’hora, sinó en general. És el cas de no menjar massa abans d’anar a dormir i deixar passar dues hores entre el sopar i el moment de ficar-se al llit.

Pel que fa a la Unió Europea, s’hauria de dir que aquest serà el penúltim canvi d’hora. Però és probable que les circumstàncies portin a endarrerir la decisió i que l’any vinent tornem a dir que el del 2021 serà, probablement, el penúltim canvi d’hora que es fa a Europa.

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -