14.3 C
Amposta

Europa tindrà la collita de préssecs i nectarines més baixa dels darrers 20 anys

Grècia, Itàlia i França recuperen en part el potencial perdut l'any passat però la caiguda estatal frena la recuperació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Europa tindrà la collita de préssecs i nectarines més baixa dels darrers 20 anys amb prop de 2.900.000 tones, però molt lluny dels 4 milions de tones on se situa el seu potencial productiu. Les dades s’han donat a conèixer aquest dimarts en el marc del certamen Medfel-Europech. Grècia, Itàlia i França recuperen parcialment el potencial perdut l’any passat però la caiguda de l’estat espanyol frena la recuperació europea. La collita serà un 9% superior a l’any passat, però un 20% inferior a la mitjana que va entre els anys 2016 i 2020 i caldria anar fins a finals del segle passat i principis de l’actual per tornar a nivells de producció equivalents, segons assenyalen des de l’associació empresarial de la Fruita de Catalunya, Afrucat.

Pel que fa a les espècies, destaca la forta davallada del préssec pla amb un 40%  menys de la mitjana dels darrers cinc anys, seguit de la nectarina i la pavia o préssec groc, que perden un 21% i un 20% respectivament.

La causa principal d’aquesta davallada ha estat el fred que ha afectat la zona de la Vall de l’Ebre (Catalunya i Aragó), amb les gelades més intenses que es recorden dels darrers 40 anys, expliquen des d’Afrucat. Segons les previsions, l’estat espanyol perdrà el 31% de la seva producció respecte a la ja minvada producció de l’any passat i es quedarà amb 896.841 tones.

La resta dels principals països productors europeus (Grècia, Itàlia i França), tot hi haver patit gelades a finals de març o principis d’abril que van afectar part de la collita, van tenir afectacions baixes i podran recuperar pràcticament els seus nivells de producció. Itàlia recupera un 41% de la seva producció respecte a l’any passat amb una previsió de 1.080.608 tones; Grècia un 70%, amb 699.300 tones, i França un 20%, amb 196.767 tones.

La campanya 2020 de préssecs i nectarines va estar marcada per un dèficit que va afectar els quatre principals països productors d’Europa mentre que durant el 2021 les plantacions van experimentar diverses onades de gelades que van reduir encara més el potencial productiu europeu. Per tant, les tres darreres hauran estat les tres collites de préssec i nectarines més baixes de les últimes dècades.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -