14.3 C
Amposta

Estudien buidar un abocador de Girona i portar els residus al de Riba-roja d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Segons el Diari Segre de Lleida la Generalitat estudia dipositar a l’abocador de Riba-roja d’Ebre més de 2,6 milions de tones de residus procedents d’una instal·lació construïda a uns trenta quilòmetres de Girona i declarada il·legal. Es tracta de l’abocador de Vacamorta, a Cruïlles, actualment clausurat i que entre els anys 2000 i 2014 va acumular rebutjos industrials qualificats com a no perillosos.

Sentències judicials obliguen a la Generalitat a buidar-lo i restituir aquest paratge al seu estat original, i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha encarregat estudis que valoren la possibilitat de portar els rebutjos al nou complex de la Ribera d’Ebre.

Els primers estudis ambientals, de l’octubre de 2018, i en exposició pública, apunten a l’abocador de Riba-roja com a “l’única opció viable” per acollir per si sol els rebutjos de Vacamorta, amb un cost de fins a 159,5 milions. Tanmateix, apunta també opcions com a repartir els residus entre els abocadors de Riba-roja d’Ebre i Tivissa, amb un cost màxim de 146,8 milions; construir un nou dipòsit a prop del clausurat per 75,6 milions; o reciclar les escombraries a la mateixa instal·lació tancada.

L’informa cita la construcció d’un nou abocador com l’opció més barata i menys impacte ambiental, però assenyalen com a inconvenients la seua complexitat i que requereixen molt més temps que les altres. Pel que fa a tractar-los, es tracta d’una alternativa llastrada per un alt cost i al suposar més riscos que traslladar els rebutjos.

Els municipis de la Ribera d’Ebre i el Segrià contraris a l’abocador de Riba-roja d’Ebre ja van expressar el seu temor que aquesta instal·lació acabi acollint els residus de Vacamorta i van manifestar el seu rebuig de la Generalitat.

Font: Diari Segre

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -