14.3 C
Amposta

ERC Ebre reclama al govern espanyol que actuï d’urgència per evitar posar en risc les finances municipals

Esquerra presenta mocions als ajuntaments reclamant mecanismes de compensació, en declarar-se inconstitucional l'impost de plusvàlua

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Norma Pujol, secretària general de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, ha anunciat que presentaran mocions a tots els plens municipals reclamant a l’Estat que abordi d’urgència la reforma de l’impost de plusvàlua, alguns articles del qual ahir van ser declarats inconstitucionals, i que a més articuli els mecanismes de compensació pertinents en favor dels ajuntaments. Pujol ha advertit que “aquesta situació posa en risc les finances municipals i desmunta les previsions d’ingressos dels ajuntaments en l’elaboració dels pressupostos per al 2022”.

Fet que ha justificat recordant que “l’impost forma part indestriable del model de finançament local que ha de garantir la suficiència financera dels ajuntaments en la prestació de serveis públics, i per tant qualsevol modificació o supressió de l’impost ha d’anar acompanyada d’una adaptació del model de finançament local o bé d’unes compensacions per part de l’Estat”.

La també diputada al Congrés ha fet saber que “emprendrem iniciatives a Madrid amb l’objectiu de liderar un front comú en defensa del municipalisme”. A la vegada que ha denunciat “la inacció del govern espanyol, el qual ha tingut quatre anys per adaptar el mètode de càlcul de la plusvàlua que establia la sentència del 2017 i no ho ha fet, malgrat que ho hem demanat en diverses ocasions”.

Pujol ha afirmat que “el govern espanyol té marge per fer la feina que no ha fet fins ara i adaptar d’urgència el mètode de càlcul”. La moció que presentarà Esquerra Republicana demana “reprovar la inacció i deixadesa de funcions dels successius governs de l’Estat que han estat incapaços d’adequar el mètode de càlcul de l’impost als requeriments que feia la sentència del Tribunal Constitucional i a les demandes que van fer les entitats municipalistes, amb la Federació de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis al capdavant”.

A més li exigeix al govern espanyol que “adeqüi d’urgència, via RDL, la metodologia de càlcul de la base imposable per tal de dotar de plena seguretat jurídica la liquidació de l’impost”. I per últim l’insta a crear un “fons extraordinari per a compensar la pèrdua d’ingressos que ocasioni aquesta sentència sobre les finances municipals mentre no entri en vigor el nou mètode de determinació de la base imposable”; i també un altre “fons permanent de compensació en favor dels ajuntaments per la reducció d’ingressos que generi el nou mètode de determinació de la base imposable, en compliment del principi de suficiència financera”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -