14.3 C
Amposta

Endesa engega un bessó digital a centrals hidràuliques de les Terres de l’Ebre, Lleida, Girona, i Osona

En paral·lel, s’estan implantant models de bessó digital de diagnòstic a les 38 centrals hidroelèctriques més grans d’Endesa a tot l’Estat, entre elles a les centrals de Mequinensa i Riba-roja

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La intel·ligència artificial arriba també a l’aigua. Endesa ha creat “bessons digitals” de les seves centrals hidroelèctriques, la qual cosa permet fer visites virtuals en 3D i elaborar diagnòstics preventius sobre el funcionament d’aquestes instal·lacions, fonamentals per a gestionar el sistema energètic en general i hidràulic en particular.

El primer pilot de bessó digital per fer visites virtuals es va llançar el 2023 a la central hidroelèctrica d’El Pintado, a Sevilla. Ara, a part de les quatre plantes abans esmentades que es gestionen des de Catalunya, aquest model també s’estendrà a les centrals de Tajo de la Encantada i Guillena (Andalusia), Eume i Moncabril (Galícia), i a Peñadrada (Castella i Lleó).

A Catalunya, aquesta prova pilot arriba a Lleida, concretament a les centrals de Seròs (Segrià), Sallente (Pallars Jussà), Canelles (Noguera) i Moralets (a la Franja de Ponent).

Una de les plantes hidroelèctriques gravades en 3D, que recrea una imatge seguint el model d’street view

En paral·lel, s’estan implantant models de bessó digital de diagnòstic a les 38 centrals hidroelèctriques més grans d’Endesa a tot l’Estat, 21 de les quals a Catalunya. S’estan monitorant els equips principals i més crítics per, alhora, mostrar-los als especialistes d’Operació i Manteniment de manera telemàtica.

Tota la informació recopilada es mostra a diferents pantalles on es representen les dades analògiques per tenir un control del funcionament de la instal·lació de forma més directa, accessible i dinàmica. Aquesta modalitat predictiva s’ha dut a terme a les centrals de Mequinensa i Riba-roja, a l’Agrupació Ebre; Arties/Aiguamoix, Benòs/Barrados/Jueu, Bossòst, Pont de Rei i Vielha, a l’Agrupació Garona; Pont de Montanyana i Moralets, a l’Agrupació Noguera Ribagorçana; Esterri/Unarre, Montamara i Tavascan, a l’Agrupació Alt Pallaresa; Gavet i Talarn, a l’Agrupació Baix Pallaresa; Camarasa, Canelles, Lleida i Tèrmens; a l’Agrupació Segre; i a Sau, Susqueda i Les Illes, a l’Agrupació Ter. Aquestes instal·lacions cobreixen el 55% de la potència total instal·lada a la Unitat de Producció Hidràulica Ebre-Pirineus, així com el 20% del total de les centrals.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -