El mes de setembre marca un punt d’inflexió en el calendari agrícola. Al Delta de l’Ebre, tercer delta més important de la Mediterrània, comença la sega de l’arròs, un cultiu que continua mantenint tècniques i rituals tradicionals. Les varietats locals, com el montsianell, bomba, tebre o gleva, són reconegudes per la seva qualitat i tenen un paper clau a la cuina catalana, amb plats com l’arròs caldós o els arrossos mariners.
Paral·lelament, el setembre obre la porta a una nova etapa agrícola: la de l’horta de tardor, amb productes com les carbasses, els moniatos, els porros, les cols i les escaroles, que ja arriben als mercats i a les receptes de temporada.
També és temps de cítrics a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Destaquen especialment les clementines amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que inclouen varietats com la fina, l’hernandina i la clemenules. Aquestes fruites es caracteritzen per la seva maduració llarga a l’arbre, un alt índex de maduresa i una qualitat gustativa excel·lent.
«El setembre ens mostra un territori que es transforma amb els canvis de cicle agrícola, posant en valor paisatges i productes que defineixen la identitat gastronòmica catalana», remarquen des del projecte ‘12 mesos, 12 paisatges’, que s’emmarca dins de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Activitats destacades del mes:
Durant el setembre, es programen fires i festes relacionades amb la sega de l’arròs, tastos de productes de l’horta i cítrics, rutes o tallers gastronòmics arreu del territori, especialment a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i zones amb producció hortícola. S’hi podran descobrir receptes tradicionals, paisatges agrícoles i experiències sensorials per a tots els públics.
- Del 5 setembre al 5 d’octubre. “La ruta de la sega” (delta de l’Ebre). Els diferents municipis del Delta defensors de la tradició i la cultura del seu territori organitzen la festa tradicional de la sega recreant les feines manuals i eines utilitzades per fer la sega abans de la mecanització d’aquest procés. Aquesta festa tradicional es complementa amb actuacions culturals, gastronòmiques i folklòriques.
- 7 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Semifinals de la Demarcació de Barcelona” (la Garriga). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
- 7 de setembre. “Festa de la Sega de l’Arròs” (la Ràpita). La Festa de la Sega de l’Arròs comença una nova etapa amb una mirada comunitària i renovada.
- 7 de setembre. “Festa de la Sega” (Sant Jaume d’Enveja). La Festa de la Sega a Sant Jaume d’Enveja és una jornada festiva que celebra la sega tradicional de l’arròs i combina cultura, gastronomia i patrimoni local.
- 14 de setembre. “Festes Tradicionals de l’Arròs” (Deltebre). La festa de la sega de l’arròs s’engloba dins de les festes tradicionals de l’arròs de Deltebre.
- 14 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Semifinals de la Demarcació de Girona” (Girona). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
- 14 de setembre. “12a Fira de la Mel Ecològica i Artesania del Montseny” (el Brull). Aquest esdeveniment té com a objectiu promoure la importància de la mel com a producte essencial del patrimoni gastronòmic català, i destaca la seva producció sostenible i vinculació amb la biodiversitat del Montseny.
- 19 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneixem els licors del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena participa per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial de referència a la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
- 20 de setembre. “La taula dels artistes” (Sant Feliu de Guíxols). Cicle de tertúlies temàtiques que uneixen gastronomia, talent i tradició.
- 20 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneixem els productes d’horta del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena està present per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial més important de la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
- 20 de setembre. “Tasta’m. Sardinada al Mercat de la Concepció” (Barcelona). El Mercat de la Concepció acollirà el Tasta’m, en què el producte de temporada protagonista serà la sardina. L’acció tindrà lloc a l’entrada del mercat, oberta a tota la ciutadania.
- 21 de setembre. “Festes tradicionals de la sega de l’arròs” (l’Aldea). Festa de la Sega a la Finca de Ravanals. Mostra de la tradició, de l’esforç i de com treballaven els nostres avantpassats als camps d’arròs en un entorn molt apreciat a les Terres de l’Ebre, l’ermita de l’Aldea, cosa que fa que la Festa de la Sega tingui un encant especial.
- 21 de setembre. “XXIV Festa de la Sega” (l’Ampolla). Com cada any, l’Ampolla celebra la Festa de la Sega al port pesquer, que es transforma en un sequer on es mostra el procés de transformació de l’arròs segat fins al moment de l’ensacat. Les persones que assisteixin a la Festa podran veure com, un cop recollides les garbes, l’arròs es trilla per separar el gra de la palla, com es despalla per netejar-lo, com s’amuntega i s’ordena en fileres perquè s’assequi i com, finalment, es tria per netejar i s’ensaca. També s’hi organitzen degustacions de plats amb els millors arrossos del Delta com a ingredient principal.
- 21 de setembre. “El Parc Agrari de la Conca d’Òdena a FirAnoia: coneix la mel del Parc Agrari” (Igualada). El Parc Agrari de la Conca d’Òdena participa per primera vegada a FirAnoia, la fira multisectorial més important de la comarca, que enguany celebra la 72a edició sota el lema “Terra i futur”.
- Del 26 al 29 de setembre. “Fira Agrària de Sant Miquel” (Lleida).
- 27 de setembre. “Jornada Gastronòmica de les Plantes Silvestres” (Igualada). Esdeveniment que posa en valor la cultura popular associada a la vegetació silvestre i cultivada i, alhora, dona a conèixer els seus usos tradicionals, també coneguts com a coneixements etnobotànics.
- 28 de setembre. “Lliga del porc i la forquilla. Final” (Lleida). Primera competició d’esmorzars de forquilla d’àmbit català que vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, tot homenatjant els establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats.
Es pot consultar informació actualitzada sobre aquestes i altres activitats a l’apartat Agenda del web www.somgastronomia.cat.
Redacció


