14.3 C
Amposta

Els hidrats de carboni i la dieta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Avui a Salut i Bons Aliments hem parlat sobre els hidrats de carboni i la dieta.

Càpsula 9. Salut i bons aliments. 16 novembre 2020

HIDRATS DE CARBONI I DIETA

NOEMÍ: Per perdre pes són moltes les dietes que aconsellen eliminar o reduir de manera considerable el hidrats de carboni, és això recomanable?

JORDI: Des de fa un temps els hidrats de carboni s’han convertit en el més gran enemic de moltes dietes i hi ha gent que tracta de evitar-los a tota costa per mantenir la línia. Encara que, al contrari del que alguns puguin pensar, aquests macronutrients són necessaris i essencials per a la salut, tant si es tracta de perdre pes com si no. La funció principal dels hidrats de carboni és proporcionar energia, així com són fonamentals en l’estructura i el funcionament de les cèl·lules, teixits i òrgans. Haurien de representar entre el 55 i el 60 % de la aportació calòrica diària. Per exemple, en una hipotètica ingestió de 2.000 kilocalories al dia, un mínim  de 1.100 kcal haurien   de ser en forma d’hidrats de carboni.

De fet, és possible que el propi cos enviï  senyals de que no s’ingereixen els suficients hidrats de carboni. 1) El estar molt cansat pot ser una clara senyal d’aquesta mancança. 2) Un alè amb olor a pomes àcides -el que en termes mèdics es coneix com a cetosi – es dóna quan el cos deixa d’utilitzar sucres (com la glucosa) com a font d’energia. Això és degut a que l’organisme no té hidrats de carboni, i comença a fer servir com a font d’energia els cossos cetònics, provinents dels greixos.

3) Un altra senyal de manca d’hidrats de carboni pot ser el mal de cap o la dificultat de pensar en claredat. El cervell necessita uns 130 grams de glucosa a el dia que, majoritàriament, provenen del consum dels hidrats de carboni.

4) La pèrdua de massa muscular pot ser també un signe de la manca d’hidrats de carboni en la dieta. L’únic que desenvolupa la massa muscular és l’activitat física, i és imprescindible ingerir hidrats de carboni per dur-la a terme. Algunes dietes populars d’alt contingut en proteïnes i baixes en hidrats de carboni, limiten els carbohidrats a 10 a 20 g al dia, el que equival a una cinquena part del mínim de 100 g al dia necessaris per a prevenir la pèrdua de el teixit muscular magre.

5) Un altra manifestació de manca d’HC carboni en la dieta pot ser l’estrenyiment, a conseqüència de no ingerir la suficient fibra, que es troba en el HC que porten, la fruita, les verdures , els llegums i el pa o la pasta integrals. 

Redacció- N. A

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -