Els arquitectes de les Terres de l’Ebre han tancat 2022 amb un increment de la superfície visada del 13,7% respecte l’any 2019, abans de la pandèmia, i un total de 217 habitatges nous, la xifra més alta de l’última dècada. Segons les dades facilitades pel Col·legi d’Arquitectes la construcció de dues promocions a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) hauria condicionat decisivament aquestes xifres. Especialment, després que amb la crisi del 2008 la construcció d’habitatges plurifamiliars hagués pràcticament desaparegut del territori. Amb tot, consideren que la rehabilitació, que va incrementar un 11,6% l’any passat, pujarà de forma considerable els pròxims anys gràcies a l’empenta de les polítiques d’ajut de les administracions públiques.
Segons les dades de la Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya es van visar 78.892 metres quadrats -56.826 dels quals destinats a habitatge i la resta a establiments industrial o d’hostaleria-. Precisament, en xifres absolutes per nombre d’habitatges, els projectes visats s’han elevat a 217, el doble que 2021 i la xifra més alta dels últims anys.
Els municipi amb major superfície visada, segons les mateix dades, va ser l’Ametlla de Mar, amb un 24,5% del total, seguit a distància d’Amposta (9,6%) i Tortosa (5,4%). Segons el tresorer del Col·legi, Xavier Pallejà, la construcció de dos projectes d’habitatges plurifamiliars de relativa envergadura a l’Ametlla de Mar, amb una important demanda turística, hauria condicionat aquestes dades.
Això també explicaria, puntualment, el creixement de l’obra nova en un 15,9% aquest 2022 respecte abans de la pandèmia, fins els 51.798 metres quadrats. Pallejà ha explicat que la construcció d’habitatges plurifamiliars havia pràcticament desaparegut a les Terres de l’Ebre a partir de l’any 2010, arran la crisi immobiliària. “La majoria de pisos nous o semnous que es venen són construïts de finals del 2000”, indica. Però una promoció puntual a Tortosa els últims anys i les esmentades de l’Ametlla de Mar haurien revertit l’estadística.
Una tendència, però, reconeix Pallejà, que podria no allargar-se excessivament en el temps. En aquest sentit, considera que la rehabilitació, amb un fort impuls i ajudes de les administracions públiques sobre aspectes com la millora de l’eficiència energètica, acabarà creixent, fins i tot, per sobre de l’obra nova. De fet, en paral·lel al creixement de l’obra nova, aquest 2022 el Col·legi d’Arquitectes ja va palesar un increment de l’11,6% en aquest tipus de projectes.
Pallejà ha precisat que durant aquest 2023 la tendència dels projectes visats manté una línia de creixement, per sobre del 4%. La Demarcació de l’Ebre va representar un 1,7% del total de la superfície visada a Catalunya el 2022, amb 4.620.037 metres quadrats.
ACN