La dana que ha creuat la península ibèrica de nord-est a sud-oest entre dimarts i dimecres ha deixat 131 litres per metre quadrat a Ulldecona i 103 a Alcanar. La pluja s’ha concentrat bàsicament al sud de Catalunya, a les comarques del litoral i prelitoral, amb pluja que ha superat els 20 litres i amb màxims de més de 100 litres al sud del Montsià, on puntualment dimecres van caure més de 40 litres en 30 minuts. A més d’Ulldecona i Alcanar, a Mas de Barberans es van recollir 94 litres, i als Ports, 81. En canvi, la pluja ha estat minsa a l’interior i fins i tot inapreciable a sectors del Prepirineu.
Els xàfecs més intensos, acompanyats de tempesta, van caure dimecres al Montsià i en alguns casos han estat autèntics aiguats. L’estació d’Ulldecona – els Valentins va rebre 123 litres de pluja al llarg de la jornada, el seu dia més plujós des del 21 de gener del 2020, durant el temporal Glòria. El xàfec més intens va caure al voltant de les 5 de la tarda, amb 41,6 litres en 30 minuts, dels quals 2,5 en 1 minut.
A Alcanar, una petita tempesta molt intensa va deixar 43,2 litres en 30 minuts a les 9 del vespre, dels quals 5,1 van caure en només 1 minut. En poca estona va caure més de la meitat de la pluja diària, de 73,3 litres.
La tardor està sent extraordinàriament plujosa a l’extrem sud de Catalunya, on diversos sectors del Baix Ebre i del Montsià acumulen més de 500 litres des de l’1 de setembre. L’estació del PN dels Ports (Baix Ebre, 1.055 metres d’altitud) ha registrat 612 litres de pluja al llarg de l’últim mes (del 15 d’octubre al 14 de novembre), 831 des de l’1 de setembre i 1.293 litres durant el 2024.
En alguns casos la pluja va anar acompanyada de tempesta, tant dimarts a la tarda al litoral i prelitoral central, com sobretot dimecres a l’extrem sud de Catalunya. Si bé la gran majoria de llamps van caure al mar o ja al País Valencià, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar 103 llamps a Catalunya, dels quals 26 al Montsià i 24 al Vallès Oriental.
L’arribada de la depressió a nivells alts va anar acompanyada de vent del nord a nivells baixos i va implicar una baixada de temperatura generalitzada. La precipitació del dimarts 12 i fins al dimecres 13 a primera hora va ser en forma de neu a partir de 1.500 – 1.800 metres al Pirineu i Prepirineu, amb una cota de neu més baixa al massís del Port, on es va arribar a emblanquinar el Caro (1.442 m). Els gruixos van ser discrets, fins i tot a l’alta muntanya, si bé en alguns casos van voltar els 10 centímetres de neu nova a l’extrem nord del Pallars Sobirà i a la Val d’Aran.
ACN