14.3 C
Amposta

El superior d’oli i viticultura permetrà un salt qualitatiu en la formació agrària de la Terra Alta

L'Escola Agrària de Gandesa confia a poder respondre a les moltes ofertes de feina que ara queden desertes

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Escola Agrària de Gandesa impartirà el curs vinent el tan reivindicat cicle de grau superior d’Olis, Vins i Viticultura. Aquesta oferta formativa –juntament amb el cicle de grau mitjà d’Oli d’oliva i Vins-, suposa un salt qualitatiu en la formació agrària a la comarca. L’escola confia poder respondre a les moltes ofertes de feina que queden desertes, una situació “esperançadora” contra el preocupant despoblament i la falta de relleu generacional a la pagesia dels pobles terraltins. “L’oli té molt recorregut per fer a la comarca, més que el vi, i tenim un camp de formació enorme per explorar”, ha destacat Ivan Busquet, director de l’Escola Agrària de Gandesa. El centre tindrà 25 alumnes cada curs.

L’oferta formativa de l’Escola Agrària de Gandesa és una “aposta per l’excel·lència” i la creació d’ocupació de qualitat. Els dos cicles tenen una càrrega lectiva de 2.000 hores i combinaran formació teòrica, pràctica i dual –amb treball a les empreses-. Als cicles ensenyaran com funciona un celler i un molí, l’envasat de les begudes i els olis d’oliva, les feines i el manteniment dels conreus, la maquinària i les instal·lacions.

Però com ha assenyalat el director del centre, Ivan Busquet, la professionalització del pagès també implica formar-lo en tots els àmbits del sector, des de la producció, l’elaboració, la planificació, la logística, la comercialització, la fiscalitat i la internacionalització, una aposta en la qual el claustre “té moltes idees” i busca col·laboradors. “Si el pagès vol, ha de poder fer el seu producte, saber com treballar el seu cultiu per aconseguir el producte que vol vendre, que tingui la formació agrària per decidir què vol fer i quins serveis pot oferir”, ha apuntat Busquet.

De fet, la reclamació durant anys d’aquesta oferta formativa superior responia a la necessitat de formar jovent que “es quedi” a la Terra Alta, “que implanti noves idees”, que no només produeixin, “sinó que transformin” el sector primari de la comarca. Tots aquests estudiants ja tindran nombroses empreses referents que han revolucionat la producció d’oli i de vi, on també se’ls oferirà fer pràctiques i acabar els estudis amb formació dual.

Com ha assenyalat el director de l’Escola Agrària de Gandesa, “un dels problemes” que tenien actualment és que els estudiants dels seus cicles – joves d’entre 16 i 17 anys majoritàriament- encara no podien cobrir els molts llocs de treball que hi ha la comarca –per falta de vehicle propi i altres. “De feina, n’hi ha moltíssima, però per ara no podem cobrir-la amb els alumnes i abastir les empreses”, ha lamentat.

Per a Busquet, el pagès és un actor fonamental de la societat, també a la Terra Alta, i s’ha de poder guanyar la vida. Després d’analitzar la situació de la comarca, des del centre educatiu mantenen “l’esperança” que el jovent que hi estudia arrelarà a la Terra Alta, perquè en sortiran preparats i capacitats per respondre a les necessitats laborals del sector agrari terraltí. El nou grau també incorporà l’aprenentatge d’eines tecnològiques, com drons, que faciliten la feina del pagès i reforçarà la producció amb valors mediambientals. “El futur de la pagesia està a fer productes de qualitat i que siguin sostenibles”, ha defensat Busquet.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -