14.3 C
Amposta

El sucre i la salut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El sucre va ser durant molts anys un condiment utilitzat en qualsevol cuina del món. Però des de fa uns anys sembla que és un enemic del nostre organisme.   

JORDI: El sucre és un hidrat de carboni simple que es compon de molècules de glucosa i res més, per això es diu que aporta calories buides. L’organisme no s’ha d’esforçar a digerir-lo i l’absorbeix molt ràpidament, de manera que els nivells de glucosa en sang es disparen només uns minuts després de consumir-ne. D’altra banda, hi ha aliments que contenen glucosa, però acompanyada d’altres nutrients (com són les vitamines i els minerals) i fibra. La glucosa es necessita, però no cal obtenir-la del sucre.

Diversos estudis suggereixen que és una droga més potent i addictiva que la mateixa cocaïna, i és així perquè el sucre activa el mateix circuit cerebral de recompensa que la cocaïna, que et fa desitjar-ne més, però també activa altres neurotransmissors per sobre del normal.

Un dels òrgans més afectats per l’excés de sucre és el cor. Angines de pit o insuficiències cardíaques es poden donar pels dipòsits de colesterol a les artèries. És ben sabut que això pot donar lloc a infarts i embòlies. Si s’és diabètic, hi ha un efecte multiplicador sobre aquest procés, i per això hi ha més risc d’infart.

El sucre provoca mala circulació perquè fa augmentar la viscositat de la sang. El mateix mecanisme que fa que es produeixin els infarts, els vasos cerebrals també es danyen amb l’excés de sucre en sang pels dipòsits de plaques de colesterol, que fan que siguin uns vasos més fràgils. L’excés de sucre també té altres efectes en l’organisme. Sembla que aquest compost de glucosa debilita el sistema immunitari, també es relaciona un excés de sucre amb la osteoporosi, ja que afecta la producció de les fibres de col·lagen i debilita l’os. Un altre dels efectes de l‘excés de sucre en l’organisme són els problemes de visió, com per exemple, la ceguesa, el glaucoma, o el despreniment de la retina. La disfunció erèctil és una altra conseqüència de l’excés de sucre.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -