14.3 C
Amposta

“El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili”, el nou llibre d’Andreu Caralt

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El periodista i historiador especialitzat en la Guerra Civil al front de l’Ebre, Andreu Caralt, va presentar el seu nou llibre “El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili”, a la seu del Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre.

La també periodista del Diari de Tarragona, Marina Pallàs, va ser l’encarregada de fer-ne la presentació, que va destacar que es tracta “d’un llibre humà, molt ben estructurat i ben endreçat que serveix de base per a futurs estudis” i que “és una antologia, un llibre de micro-història molt exhaustiu que ajuda a entendre el passat”.

Guardonat amb el Premi de recerca Jordi Fontanet de la Ciutat d’Amposta, la seva edició no haguera estat possible sense l’ajuda de l’Ajuntament ampostí. La realitat és que a Amposta només s’havien publicat un parell de llibres sobre la Guerra Civil, malgrat conservar-se a l’arxiu municipal una bona part de la informació de tot el que va tenir lloc al municipi i, fins i tot, dels llistats de veïns de Tortosa perseguits per La Falange.

La publicació estava prevista per a l’any passat, però l’esclat de la pandèmica del Covid-19 i la impossibilitat de consultar els arxius locals i de realitzar les entrevistes als testimonis de més edat, va fer que es retardés fins a avui.

Per Caralt, el llibre conté “una informació molt colpidora que et permet fer un relat molt viu que és com una mena de reconstrucció dels fets”. El llibre duu aquest títol perquè tothom que va viure la guerra s’hi podria sentir representat però, de fet, vol retre un homenatge a “tot allò que els republicans van intentar impulsar i que va veure’s estroncat amb l’auge franquista, però també al somni idealista i llibertari dels anarquistes ampostins”.

Amposta era una de les ciutats catalanes on la militància anarquista estava més consolidada i més ben organitzada, malgrat tot, els exilis, les repressions i els afusellaments van fer que desaparegués pràcticament el rastre de tots aquells ampostins quedant, a dia d’avui, molts pocs familiars d’aquests a la ciutat. En aquest sentit, Caralt ha afegit un annex al llibre en el qual s’adjunten els articles dels diferents diaris de l’època que parlaven sobre l’anarquisme ampostí que va aconseguir èxits com la col·lectivització de la pesca a la llacuna de La Tancada o la de la fleca.

El llibre explica que, en total, a Amposta hi va haver uns 348 represaliats de guerra. Caralt decideix analitzar-ne la història i el passat d’una cinquantena, divuit dels quals va ser executats i enterrats a una fossa comuna de Tarragona després de ser condemnats als judicis sumaríssims dels consells de guerra. Entre ells en destaca la figura d’en Lluís Cid, que va ser alcalde accidental d’Amposta, i un dels primers en ser executats, juntament amb un regidor republicà. A un camp de concentració també va morir executat el xofer de l’alcalde Palau, tot i ser de dretes.

A les seves pàgines no es deixa tampoc el cas d’Antoni Forcadell i Mulet, militant del partit radical socialista de Marcel·lí Domingo que, al final, va resultar ser un espia franquista. O la història d’en José Germán González, un ampostí que va marxar a l’exili francès i acabà sent el capità de les forces franceses de l’interior que van ajudar a l’alliberament del sud de França.

Però també treu a la llum històries inèdites com un fragment del llistat d’exiliats ampostins o la història de setze nens d’entre sis i set anys que van ser deportats per la CNT a Wancourt i que van aconseguir desplaçar-se fins a Hendaia i d’allà arribar a Barcelona on, una de les mares, els anà a recollir.

Finalment, Caralt anuncià que, de cara a l’any vinent, té previst publicar un altre llibre sobre la Batalla de l’Ebre que serà una gran crònica elaborada a partir de les vivències de diferents dietaris.

Redacció- B. T

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -