El Departament de Territori i ONU-Hàbitat, el programa de Nacions Unides per a la millora dels assentaments urbans, han dut a terme aquest dimarts una nova sessió de treball del Programa de Resiliència Urbana a les Terres de l’Ebre, que ha reunit una vintena de representants d’institucions i entitats del teixit econòmic i social ebrenc a la Sala Renaixença de Benissanet.
Després del treball, en les sessions anteriors a Tortosa, Amposta i Horta de Sant Joan, per identificar els riscos i àrees prioritàries per actuar, aquesta jornada s’ha centrat a revisar el diagnòstic i les àrees prioritàries d’actuació, així com debatre quina visió tenen els participants d’un territori resilient, per concretar els projectes que poden contribuir a assolir la resiliència territorial i identificar-ne les recomanacions adequades.
“Després de les tres sessions de diagnosi, a partir d’avui entrem en la fase de marcar les prioritats per tenir els projectes necessaris per a unes Terres de l’Ebre més resilients”, explica la directora general d’Agenda i Renovació Urbana, Nel·la Saborit Esteve, que destaca la importància de la participació dels mateixos actors del territori per definir aquests projectes.
“Les Terres de l’Ebre ens percebem com a zona 0 dels efectes del canvi climàtic i això ens obliga a incorporar la sostenibilitat en la nostra estratègia de desenvolupament”, concreta el delegat del Govern, Albert Salvadó Fernandez, que posa en valor també la importància per al territori. “Disposar d’una eina de diagnosi de la resiliència al territori ens permetrà, més endavant, posicionar-nos a escala internacional explicant aquest model”, conclou.
El Projecte d’anàlisi de la resiliència de les Terres de l’Ebre (PARTE) s’emmarca en el Memoràndum d’entesa signat entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya,mitjançant el Departament de Territori i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, i ONU-Habitat. Es tracta d’un projecte pioner que busca exportar a altres regions del món una metodologia d’anàlisi de la resiliència territorial, partint de les Terres de l’Ebre com a model pioner i de referència. Aquest programa de Nacions Unides, que fins ara només s’aplicava a ciutats, acompanya les ciutats, i ara els territoris, en el camí d’augmentar la seva resiliència davant els reptes territorials, econòmics i socials, identificant accions i construint coneixement conjunt amb el territori per a la formulació de polítiques i projectes.
Redacció