14.3 C
Amposta

El pressupost del COPATE impedeix tractar contra el mosquit gairebé un miler d’hectàrees al Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha tancat la campanya de control del mosquit de 2019, una campanya en què s’han tractat 3.469 hectàrees en zones naturals del Delta i 5.286 hectàrees en arrossars. Ha estat una de les campanyes en què s’han tractat més hectàrees per combatre el mosquit des que fa 30 anys es van iniciar els tractaments per controlar els mosquits amb el mètode antilarvari. El president del COPATE, Joan Alginet; la vicepresidenta de l’àrea de Salubritat del COPATE, Mercè Pedret; el director tècnic, Raül Escosa i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, van presentar ahir les dades de la campanya 2019.

El president del COPATE ha destacat la importància del treball tècnic que s’ha dut a terme durant les últimes dècades per combatre la població de mosquit al delta de l’Ebre. “Si hi ha un organisme públic que ha evolucionat i que ha comptat amb uns professionals que s’han compromès i han donat resposta a la lluita contra el mosquit, aquest organisme és el CODE, el precursor del COPATE. I no és just que el finançament dels tractaments contra aquesta plaga encara estigui pendent de consolidar”, ha lamentat Alginet. En aquest sentit, el president del COPATE ha explicat que s’està treballant en la signatura d’un conveni entre la Generalitat (50%), la Diputació (25%) i els ajuntaments (25%) per blindar el finançament del tractament del mosquit al delta de l’Ebre. “Som conscients que el mosquit no s’erradicarà però l’hem de fer compatible amb l’activitat econòmica, social i tradicional”, ha manifestat el president del COPATE.

Pel que fa als tractaments realitzats durant la campanya 2019, Escosa ha explicat que s’han dut a terme 560 tractaments en els diferents focus larvaris que ho han precisat i que la superfície tractada en espais naturals ha estat de 3.469 hectàrees. El producte utilitzat per aquests tractaments és el BTI, un producte biològic del qual se n’han fet servir 3.469 quilograms. Uns tractaments que principalment s’han realitzat amb avioneta, amb un total de 54,83 hores de temps utilitzat d’avió.

Quant als tractaments en arrossars, el COPATE ha tractat un total de 5.286 hectàrees en 10 dies de tractament i 42,79 hores de vol. Concretament, s’han fet tres tractaments, el primer dels quals entre el 25 i el 27 de juny; el segon del 16 al 19 de juliol i l’últim del 8 al 14 d’agost. També s’han realitzat actuacions per controlar el mosquit tigre, present a les Terres de l’Ebre des del 2011, així s’han fet un total de 520 captures amb aspiradors entomològics entre els mesos de maig i octubre.

Finalment, Alginet ha recordat que el pressupost del COPATE del 2020 preveu unes instal·lacions pròpies per a l’ens i la construcció d’una pista d’aterratge i enlairament d’avionetes i un petit hangar, per emmagatzemar els productes. Per la seua banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, ha coincidit que cal dotar el COPATE de les infraestructures i recursos econòmics necessaris perquè pugui realitzar el control de la població de mosquit. “El canvi climàtic ens situa en un context meteorològic on la problemàtica per aquest tipus de plagues s’agreujaran cada vegada més”, ha dit Faura.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -