14.3 C
Amposta

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans ja té enllestida la programació de l’any vinent

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Enguany s’han programat un total de 21 cursos i tallers d’artesania que aniran alternant tradició i innovació al Museu de la Pauma de Mas de Barberans. Així, al marge de cistells, cabassos i altres peces més tradicionals, la programació del Museu inclou l’elaboració d’objectes més innovadors sigui pel material que fan servir o pels usos que se’ls dona. Pel que fa a la innovació, destaca el taller de la bossa d’espart que ensenyarà a fer l’artesana valenciana Maria Teresa Miñana, creadora de la marca ArtEspart amb la qual ha treballat per diversos dissenyadors. Serà dels primers cursos de l’any i s’impartirà el primer cap de setmana de febrer. També serà interessant el taller per elaborar un llum fet amb teixit hexagonal i folrat amb tela. Una proposta que treballaran un tàndem integrat per Carles Alcoy; i la dissenyadora de capells, Jordina Bravo, establerta a Xerta. El faran el mes de març.

La cadiraire especialitzada en reixeta Mariona Velasco és una altra de les artesanes que impartiran taller al Museu de la Pauma. Mostrarà com amb la mateixa tècnica amb què repara o teixeix culs de cadires es poden fer polseres elegants i originals.

La cofa de palangre, un dels utensilis més característics de la cistelleria del mar, a càrrec de l’artesà Josep Mercader; l’elaboració d’un cistell per anar al rovelló, per part de Joan Farré, o la confecció d’una bossa amb pauma, a càrrec de les artesanes d’Art Pauma que també ensenyaran com fer cabassets i graneres són d’altres dels tallers programats per aquest 2020. Sense deixar de banda el Fibres Campus, un espai d’intercanvi internacional que enguany portarà fins al Mas de Barberans les artesanes finlandeses Anelma Savolainen i Eija Koski , l’italià Andrea Magnolini i el francès Corentin Laval. Tots quatre impartiran cursos per mostrar tècniques de cistelleria en espiral o l’ús de materials com la palla o el paper.

A llatar

Ara bé, una de les novetats més importants d’enguany és el taller de pauma que es farà cada últim divendres de mes, a càrrec de les artesanes del Museu. S’inclou per primera vegada com una activitat amb periodicitat fixa dins la programació anual del Museu. L’objectiu és doble: apropar-se més al públic del territori i al mateix temps ajudar a consolidar el col·lectiu local d’artesanes de la pauma. L’assistència al taller podrà ser esporàdica o tenir continuïtat. D’aquesta manera, es dona l’opció d’elaborar una peça més gran i laboriosa si es participa en més sessions. Les places són limitades: un màxim de 12 persones per sessió i hi haurà dos artesanes impartint-les. L’horari és l’últim divendres de mes, de 17 a 20 hores i el preu és de 5 euros. Les inscripcions als tallers i cursos s’obriran el dia 8 de gener a les 9 del matí.

D’altra banda, dins el programa d’activitats cal destacar també la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. El Racó dels Artesans, que enguany tindrà lloc el cap de setmana de l’1 i 2 d’agost. Al llarg de l’any també es podran visitar les següents exposicions temporals: Fusta Teixida de Beatriz Unzueta, que es podrà veure fins al mes de juliol; Brodat a màquina, de l’Associació de Dones Masoveres (del 19 d’abril al 3 de maig); Rocam de Joan Maria Ventura (de gener a juliol); “Look Out” Cistelleria Europea (de juliol a desembre) i Punt d’inflexió: Retolació en pauma de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (a l’agost).

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -