14.3 C
Amposta

El morenillo ja és oficialment una varietat autoritzada de la DO Terra Alta

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Després de dotze anys d’espera, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat l’aprovació de la varietat de raïm morenillo en el plec de condicions del Consell Regulador de la DO Terra Alta. Es resol així “una reivindicació històrica” de la comarca per “preservar una de les varietats de caràcter emblemàtic, identitàries i tradicionals” de la Terra Alta. Servirà també per “aprofitar la diversitat i singularitat del terrer i treballar per millorar la qualitat dels productes”. La morenillo es descriu sovint per la seva “complexitat” i per atributs com “l’elegància, la subtilesa, la frescor, l’acidesa, l’especiat i la delicadesa”.

A la Terra Alta es poden trobar ceps gairebé centenaris de la varietat morenillo. S’adapta “perfectament” a la climatologia i el terrer de la comarca i les proves de consum experimentals que s’han fet durant el temps d’espera a què s’autoritzés, han revelat vins amb “paràmetres organolèptics de molta qualitat i molt valorats tant pels tècnics o pels consumidors finals”. La morenillo és una varietat de poc grau i poc color que aporta molta acidesa als vins i gran quantitat d’aromes primaris. Aquests atributs fan que es combini molt bé amb les varietats negres més representades a la DO Terra Alta, com són la garnatxa i la carinyena. Els aporta acidesa i frescor i dota els vins d’una “expressió pròpia i diferenciada”.

No hi ha encara un registre oficial de vinyes de morenillo a la comarca però es calcula que existeixen una desena d’hectàrees plantades o més.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Mesures especials de protecció als centres residencials del Montsià, Baix Ebre i Ribera d’Ebre

A les darreres setmanes s’han detectat, confirmat i notificat diversos brots de coronavirus SARS-CoV-2 en alguns municipis o territoris de Catalunya. Un percentatge important...

L’Ampolla organitza diferents activitats al municipi des d’aquest dijous fins diumenge

Des d'aquest dijous, 6 d'agost, fins diumenge hi ha un seguit d'activitats que tindran lloc al municipi costaner de l'Ampolla. Concretament, aquest dijous d'11...

Incendi forestal declarat aquest dimecres a la tarda a la Fatarella

Els Bombers han desplegat 15 dotacions i 2 MAERs en un foc declarat a primeres hores de la tarda d'aquest dimecres, 5 de juliol. L'origen...

Les filles de la pintora Dèlia Boix lliuren un dels seus quadres a Roquetes

Les filles de la pintora Dèlia Boix, Lidia i Dèlia Andreu, han lliurat al regidor de Cultura de l'Ajuntament de Roquetes, Sisco Ollé, acompanyat...

Sis ferits, un greu, en un xoc entre dos vehicles a la C-12 a Móra la Nova

La C-12, a Móra la Nova (Ribera d'Ebre), es manté parcialment tallada per un accident entre dos vehicles, al punt quilomètric 65. El sinistre...
- Anunci -
- Anunci -