14.3 C
Amposta

El Govern de Tortosa rebat les crítiques i “falsedats” de l’oposició per les obres de la plaça de la Catedral

L'Ajuntament de Tortosa trau a licitació la continuació de les obres de la plaça de la catedral i preveu adjudicar-les a l'estiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El govern de Tortosa va aprovar dilluns la licitació de la part de les obres que falten per completar la construcció de la plaça situada al davant de la catedral. Una licitació que contempla un cost d’1.797.000 euros que, afegits als 661.000 euros dels treballs ja efectuats per l’anterior empresa adjudicatària, sumen un total de 2.458.000 euros. Aquesta xifra suposa un 14% més del preu pel qual es van licitar en un primer moment les obres, aleshores 2.147.000 euros, un augment de 311.000 euros que correspon a les millores introduïdes al projecte mentre s’havia començat a executar.

Aquest dimecres, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Enric Roig, han explicat tots els detalls d’aquesta actuació per “esvair dubtes i desmentir les afirmacions errònies, plenes de falsedats”, ha dit Roigé, que sobre aquesta qüestió han fet durant els últims dies els grups de l’oposició. Entre altres aspectes, han criticat que el portaveu de Movem es referís a un increment del preu que resulta de sumar diverses vegades el mateix concepte: “les certificacions de l’obra ja estan incloses al modificat del projecte, per tant no es poden sumar com si fossen coses diferents”, ha remarcat l’alcaldessa.

En aquest sentit, Meritxell Roigé ha insistit que l’increment del pressupost respon a la incorporació de noves actuacions, a mesura que anaven avançant les obres. És el cas les excavacions arqueològiques, que es van voler ampliar a més terreny del previst inicialment atesa la importància dels vestigis que hi anaven apareixent. Una de les possibilitat, ha recordat l’alcaldessa, que va ser demanada i compartida per tots els grups polítics, ja que era una gran oportunitat per conèixer el passat de la ciutat: “ens van dir i vam acordar que no escatiméssem recursos”, insisteix.

Roigé ha negat, a més, que l’obra acabi costant més diners a la ciutadania de Tortosa: una vegada en marxa les obres, l’Ajuntament va aconseguir 1,8 milions d’euros dels fons FEDER, dels quals un milió serviran per finançar l’actuació, per la qual cosa “el cost resultarà fins i tot menor per a la gent de Tortosa”, apunta. El fet de rebre aquests diners comporta, precisament, la necessitat de continuar l’actuació per no perdre el finançament europeu: així ho ha explicat Meritxell Roigé per rebatre la petició de la CUP per aturar les obres fins a superar les conseqüències socials de la crisi de la Covid-19 i ha clarificat que “des del primer moment de la pandèmia, el govern municipal ha respost a totes les necessitats socials derivades de la crisi, avançant les aportacions a les entitats socials i duplicant els recursos que hi destina”, ha recordat.

On l’alcaldessa ha volgut ser taxativa és a l’hora de rebutjar les crítiques del portaveu d’ERC, que ha atribuït en diverses ocasions la renúncia de l’empresa adjudicatària a la paralització de l’ampliació de l’auditori Felip Pedrell: “si el senyor Faura busca una excusa per justificar que votessin en contra de la cultura, que en busqui una de millor perquè aquesta no se sosté. Com a governant hauria de saber que els polítics no intervenen en cap procés d’adjudicació d’obres, sinó que són els tècnics.

El grup d’ERC estava al govern quan es va fer la licitació d’aquesta obra, així que si creu que alguna cosa no està ben feta, ja sap el que ha de fer. Si no, que deixi de llençar porqueria”, ha etzibat Roigé. Per la seua banda, el primer tinent d’alcalde també ha defensat la gestió feta per redreçar el procediment, que s’ha fet en un “temps rècord de menys de tres mesos, i això, enmig del context d’una crisi sanitària per la Covid-19 i les conseqüències del temporal Glòria”, ha apuntat.

Enric Roig ha remarcat que el govern ha actuat de manera transparent amb els grups de l’oposició, que “sempre han tingut a la seua disposició la documentació i les dades del projecte”. Per això no entén les afirmacions de determinats grups polítics, que ratllen les “actituds puerils”, ha criticat: “no es pot fer anar el ventilador amb dades equivocades i difamar”.

El regidor d’Urbanisme ha detallat que les millores introduïdes al projecte inclouen l’arranjament de la paret mitgera amb el palau episcopal, amb la instal·lació d’un sistema de ventilació de la part inferior de la plaça. També poder completar les excavacions arqueològiques que, entre altres aspectes, han de permetre datar amb més exactitud el tram de muralla romana: “estem davant d’un jaciment arqueològic de primera magnitud, que a més serà visitable”, ha recordat.

Pel que fa als terminis, Roig ha assenyalat que fins al 7 de juliol les empreses poden presentar les seues ofertes, i que la licitació finalitzarà el 31 de juliol. Per això se’n podria fer l’adjudicació a l’agost amb la intenció que les obres es poguessin reprendre de manera immediata. El temps previst per finalitzar les obres és de 5 mesos, després que la part ja efectuada, la més complexa, hagi permès situar els micropilotatges que han de sustentar tota la plataforma elevada.

Redacció – L. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -